Ochrana koncových bodů: Klíčový krok k zajištění kybernetické bezpečnosti

Moderní hrozby jsou stále sofistikovanější. Malware, ransomware, spyware, phishing a další typy útoků vám mohou způsobit vážné škody, včetně úniku dat, citlivých informací, finančních ztrát nebo narušení provozu celé společnosti. Útočníci se snaží využít bezpečnostních chyb a slabých míst v koncových bodech k neoprávněnému přístupu a napadení sítě. Ochrana koncových bodů hraje klíčovou roli při prevenci a detekci těchto hrozeb. Poskytuje mnoho důležitých funkcí a technologií, které chrání koncová zařízení a data na nich uložená.

Zabezpečte vaše koncová zařízení, jako jsou počítače, notebooky, chytré telefony, tablety nebo servery. 

Dárek pro odběratele newsletteru

Průvodce kybernetickou prevencí

Zjistěte, jak díky několika základním radám můžete zvýšit úroveň vašeho zabezpečení a ochránit data proti nejpokročilejších hrozbám.

Proč je důležitá ochrana koncových bodů?

Zabezpečení koncových bodů je klíčové pro ochranu dat, minimalizaci rizika útoků a dodržování bezpečnostních standardů. Je to nezbytný krok ke zvýšení kybernetické bezpečnosti a ochraně jak společností, tak jednotlivců.

Ochrana citlivých dat

Koncové body často obsahují citlivá data, jako jsou firemní informace, osobní údaje klientů nebo finanční informace. Bez odpovídajícího zabezpečení mohou tato data být vystavena riziku úniku, krádeže nebo zneužití. Zabezpečení koncových bodů pomáhá minimalizovat riziko neoprávněného přístupu a zajišťuje, že citlivá data zůstanou chráněna.

Prevence malware a ransomware

Malware a ransomware jsou vážnými hrozbami, které mohou způsobit nevratné škody. Infikované koncové body mohou sloužit jako vstupní brána pro škodlivý software do sítě a mohou se rychle šířit na další zařízení. Zabezpečení koncových bodů s antivirovou ochranou a detekcí hrozeb pomáhá včas identifikovat a blokovat malware a ransomware, minimalizuje riziko infekce a chrání integritu systémů.

Ochrana před phishingem a útoky na identitu

Koncové body jsou často cílem phishingových útoků a pokusů o krádež identity. Útočníci se pokouší získat citlivé informace, jako jsou hesla, bankovní údaje nebo informace pro přihlášení. Zabezpečení koncových bodů s antispamovou ochranou a funkcemi pro detekci phishingu pomáhá identifikovat a blokovat podvodné e-maily a webové stránky, minimalizuje riziko úspěšných phishingových útoků a chrání uživatele před krádeží identity.

Ochrana mobility

S nárůstem mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety, je důležité, abyste zabezpečili tyto koncové body stejně jako tradiční počítače. Mobilní koncové body představují další vstupní bod pro útočníky a mohou obsahovat citlivá firemní data. Zabezpečení koncových bodů zahrnující mobilní zařízení chrání před útoky a minimalizuje riziko ztráty nebo odcizení dat.

Řízení rizik a dodržování předpisů

Zabezpečení koncových bodů je také důležité pro řízení rizik a dodržování předpisů. Organizace musí splňovat bezpečnostní normy a předpisy, jako je například GDPR. Nedostatečné zabezpečení koncových bodů může vést k porušení předpisů a vystavit organizaci právním a finančním důsledkům.

Gartner: Sophos jmenován lídrem s řešením Enpoint Protection

Jaké řešení byste měli zvolit?

Prvotřídní ochrana je základem každé účinné bezpečnostní strategie. Samotná ochrana však nestačí. Měli byste také počítat s možností, že hrozba se dostane přes vaši ochranu, a podle toho společnost obrnit. K tomu patří to, abyste měli úplný přehled o tom, jak hrozby do společnosti vstupují, kam se dostaly a čeho se dotkly, abyste mohli útok neutralizovat a zacelit případné mezery v kyberbezpečnosti.

4 z 5 organizací přiznávají nedostatek interních bezpečnostních odborníků.

Při samotném výběru řešení je důležité hledat takové, které má komplexní sadu technik pro zastavení široké škály hrozeb. Důležité tedy je, abyste porozuměli hrozbám, kterým se snažíte zabránit, jak jsme již zmiňovali výše.

Existuje řada základních technik, na které se tradiční řešení ochrany koncových bodů spoléhají. S tím, jak se mění prostředí hrozeb, se však stále častěji objevují neznámé hrozby. Z tohoto důvodu přišly na trh nové technologie. Měli byste hledat kombinaci moderních přístupů, často označovaných jako zabezpečení „next-gen“. Mezi klíčové schopnosti patří např:

Anti-malware/antivirus: Detekce známého malwaru na základě signatur.
Mechanismy pro kontrolu malwaru by měly mít možnost kontrolovat nejen spustitelné soubory, ale také další kódy, například škodlivý JavaScript nalezený na webových stránkách.

Uzamčení aplikací: Zabránění škodlivému chování aplikací, jako je například ozbrojený dokument Office, který nainstaluje jinou aplikaci a spustí ji.

Monitorování chování / Host Intrusion Prevention Systems (HIPS): Tato základní technologie chrání počítače před neidentifikovanými viry a podezřelým chováním. Měla by zahrnovat analýzu chování před spuštěním i za běhu.

Ochrana webu: Vyhledávání URL a blokování známých škodlivých webových stránek. Blokované stránky by měly zahrnovat ty, které mohou spouštět JavaScript pro provádění kryptoměn, a stránky, které shromažďují autentizační údaje uživatele a další citlivé údaje.

Kontrola webu: Filtrování webových stránek koncových bodů umožňuje správcům definovat které typy souborů může uživatel stahovat z internetu.

Prevence ztráty dat (DLP): Pokud útočník zůstane nepovšimnutý, funkce DLP by měly být schopny odhalit a zabránit poslední fázi útoků, kdy se útočník pokouší exfiltrovat data. Toho lze dosáhnout sledováním různých typů citlivých dat.

Při výběru řešení ochrany koncových bodů byste neměly hledat pouze jednu primární funkci. Když se budete spoléhat na jednu dominantní funkci, i když je nejlepší ve své třídě, tak to znamená, že jste zranitelní vůči jedinému bodu selhání. Naopak přístup, kde existuje soubor více silných vrstev zabezpečení, zastaví širší škálu hrozeb. 

Jak vám můžeme pomoci v zabezpečení koncových bodů?

Řešení Intercept X Endpoint od společnosti Sophos je nejlépe hodnocená ochrana koncových stanic na světě díky proaktivnímu vyhledávání nejnovějších technik hackerů. Reaguje rychle a přesně, blokuje útoky dříve, než stihnou napáchat škody. Ochrana koncových bodů spojuje osvědčené technologie, jako je detekce škodlivých přenášených dat, s informacemi o hrozbách v reálném čase ze SophosLabs s cílem pomoci vám při prevenci, detekci a nápravě hrozeb. Zásady pro web, aplikace a periferní přístup mohou provázet vaše uživatele všude, kam se vydají. A váš firewall a koncové body mohou sdílet zprávy Security Heartbeat.

  • Osvědčená ochrana včetně anti-malwaru, systému HIPS a detekce škodlivých přenášených dat
  • Kontrola webu, aplikací, zařízení a dat pro komplexní vynucení zásad
  • Vynucení filtrování webu v koncovém bodě, ať už jsou uživatelé v podnikové síti, nebo ne
  • Čištění systému na forenzní úrovni
  • Možnost výběru Sophos Central v cloudu nebo instalace Sophos Enterprise Console ke správě nasazených produktů
  • Automatická reakce na události synchronizací zabezpečení mezi vašimi koncovými body a firewallem
G2 jmenovala Sophos jako lídra v oblasti Endpoint Protection, EDR, XDR, Firewall a MDR
Máte další otázky, nebo chcete připravit řešení na míru?

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti kyberbezpečnosti. Jako dárek dostanete e-book.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.