Kyberbezpečnost ve školství: 4 kroky jak se vyhnout útoku ransomware

Kybernetická bezpečnost je prioritou číslo jedna. Pokud jste IT profesionál zodpovědný za zabezpečení dat vaší školy nebo okresu, máte čeho se obávat.

Zpráva o kybernetických hrozbách 2023 společnosti SonicWall zjistila, že útoky malwaru na instituce a základní školy se zvýšili o 323 %. To však není nic ve srovnání s útoky ransomware, které oproti předchozímu roku prudce vzrostly.

Školy se také potýkají s konkurenčními povinnostmi. Zajistěte dodržování předpisů, které vyžadují zachování soukromí studentů a školních dat. Mnoho států, například Florida a Kalifornie, přijalo zákony, které chrání informace o studentech. 

Abyste splnili tyto povinnosti, měli byste mít spolehlivé zálohovací řešení, které zabezpečí informace o studentech a poskytne rychlý a snadný přístup k požadovaným údajům. 

Vaše škola nebo okres mohou mít omezené prostředky na investice do ochrany dat. Proto je třeba přijmout nové strategie ochrany dat studentů.

(Zdroj: https://www.arcserve.com/blog/k-12-cybersecurity-4-steps-avoid-ransomware-attack-and-cost-effectively-ensure-data-resilience)

Zde jsou 4 kroky, které vám v tom pomohou:

1. Udržujte povědomí o kyberbezpečnosti

Začněte tím, že své zaměstnance a studenty vzděláte v oblasti osvědčených postupů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Podporujte také kulturu povědomí o bezpečnosti pořádáním pravidelných školení a distribucí upomínek. Školení by se mělo týkat toho, jak identifikovat a reagovat na potenciální hrozby, jako jsou phishingové e-maily, vybírat silná hesla a vyhýbat se podezřelým webům. Je také důležitá diskuze o minulých bezpečnostních incidentech a o tom, jak může každý přispět k prevenci.  

Je-li to možné, spolupracujte s interními a externími odborníky na bezpečnost, aby byly vaše procesy a ochrany aktuální. To zahrnuje provádění pravidelných hodnocení rizik s cílem identifikovat zranitelná místa a poté přijmout opatření k jejich nápravě. Komplexní sada procesů, zásad, standardů a technologických nástrojů, které tyto standardy prosazují, vám pomůže vybudovat robustnější kulturu zabezpečení .

2. Pořiďte řešení ZTNA

Technologie ZTNA je koncept zabezpečení, který předpokládá, že všichni uživatelé, zařízení a sítě nejsou důvěryhodní, dokud se neprokáže opak. Nulová důvěra znamená, že uživatelům nabízíte přístup pouze po ověření a pouze po dobu, po kterou je přístup udělen. 

Vaši studenti by měli mít přístup pouze ke konkrétním zdrojům, které potřebují k dokončení svých úkolů, a nic víc. Když například studenti potřebují získat přístup ke svým známkám nebo rozvrhu hodin, zero trust jim poskytne přístup výhradně k těmto informacím. Jakmile student dokončí svůj úkol, je mu okamžitě přístup odebrán.

Použitím zero trust můžete omezit své útočné plochy a minimalizovat potenciální vstupní body. A udělením minimálních nezbytných oprávnění může vaše škola nebo okres zajistit, aby citlivé informace zůstaly v bezpečí.

Řešení Sophos ZTNA chrání vaše data

3. Používejte třídění dat k ochraně svých nejcitlivějších dat a snížení nákladů

Třídění dat zahrnuje ukládání dat na základě jejich důležitosti a četnosti jejich používání. Pokud má vaše škola omezený rozpočet, můžete ušetřit peníze tím, že pomocí třídění dat přesunete méně důležitá a zřídkakdy používaná data do levnějších úložišť.

Při správě dat pomocí tohoto přístupu můžete snížit množství úložišť, která je třeba zakoupit a udržovat, a minimalizovat výpočetní výkon potřebný k ukládání dat a přístupu k nim. Dodržováním správných postupů datové hygieny můžete udržovat data dobře uspořádaná a zajistit, abyste neukládali duplicitní data. Tím snížíte množství cenného úložného prostoru, který potřebujete, a spotřebu zdrojů. 

Globální průzkum: Ztráta dat je častější, než si myslíte

4. Pravidelně hodnoťte rizika

Stejně jako každá společnost na celém světě čelí i vaše škola nebo školský obvod neustále novým hrozbám. Možná ani nevíte, zda vaše stávající opatření kybernetické bezpečnosti těmto hrozbám dokáží čelit. Právě zde vám může pravidelné hodnocení rizik pomoci přesně určit potenciální bezpečnostní hrozby a určit, jak jste na ochranu proti nim připraveni.

Máte další otázky, nebo chcete připravit řešení na míru?

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.