Top 5 tipů pro ochranu dat

V dnešním článku přinášíme 5 kritérií pro zálohování a ochranu dat. Žebříček sestavili odborníci ze společnosti Arcserve.

1. Porozumění rizikům spojeným s objemem dat a virtualizací.
2. Prioritizace zařízení a dat.
3. Porozumění současnému prostředí ochrany dat.
4. Kvantifikace infrastruktury ochrany dat.
5. Být si vědom RPO/RTO.

Porozumění rizikům spojeným s objemem dat a virtualizací

Doporučuje se, abyste se na chvilku zastavili a zhodnotili, jaké systémy spravujete, jaký nárůst dat očekáváte, jaký máte typ dat a jak budete zálohovat – zdali na disk, pásky, nebo na obojí. Abyste se mohli připravit na jakoukoliv ztrátu dat a mít plán akce, abyste předešli prostojům, obnovili data a vyhnuli se narušení chodu firmy, je důležité porozumět vašim rizikům.

Prioritizace zařízení a dat

Ne všechna data jsou stejná. Doporučuje se, abyste posoudili, jaké aplikace jsou nejkritičtější, a které firemní procesy jsou klíčové. Také je vhodné zamyslet se nad úrovní vašich služeb, abyste je mohli změřit a předpovědět. Jakmile poznáte rizika, můžete předpovědět, jak se vyhnout výpadku.

Porozumění současnému prostředí ochrany dat

Zaprvé je potřeba zjistit, kolik zálohovacích řešení používáte napříč všemi lokacemi. Pak přichází na řadu zamyšlení, kdy jste naposledy dělali test disaster recovery. Měli byste vždy zvážit, jestli můžete zjednodušit svá zálohovací řešení a zda skutečně mohou splnit svá SLAs. To vám pomůže porozumět svému prostředí.

Kvantifikace infrastruktury ochrany dat

Je potřeba se podívat na odhadovaný růst dat a zjistit, jestli to pro vás nebude představovat problém s ukládáním těchto dat. To by mohlo vést k dalším nákladům, které by se měly zvážit. Měli byste pochopit, kolik máte kritických procesů, protože pokud jich je příliš, mohou vést ke složitosti, extra nákladům, nedodrženým SLAs a podobně.

Být si vědom RPO a RTO

Nejdříve vysvětlím, co tyto pojmy znamenají. RTO je „recovery time objective“, což znamená, za jak dlouho po výpadku by měly být vaše systémy a data opět online. A RPO je „recovery point objective“, což je nejdelší tolerovaná doba, za kterou mohou být data ztracena, tzn. minuty, hodiny, dny, atd. Pro určení RPO a RTO je potřeba znát konkrétní firemní požadavky. Čeho chcete docílit? Jak to ovlivní váš business? Hlavní je průběžně testovat zálohování a plán disaster recovery, abychom zajistili, že plán, který máte, bude v budoucnu skutečně efektivní.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.