Pojištění při výpadku cloudu a Disaster Recovery

Společnost Gartner předpokládá, že celosvětové výdaje koncových uživatelů na veřejné cloudové služby se v letošním roce vyšplhají o více než 20 %, a to na 494,7 miliardy dolarů (cca 12,7 bilionů Kč). Gartner rovněž předpokládá, že do roku 2023 se toto číslo zvýší na 600 miliard dolarů (cca 15,4 bilionů Kč). S rostoucím pořizováním technologie cloud computing se zvyšují i rizika jejich výpadků.

Z těchto důvodů je v posledních letech zaznamenán nárůst pojištění výpadků cloudu. Pojištění výpadků kryje krátkodobé výpadky cloudu, prostoje, havárie sítě a selhání platformy, které trvají až 24 hodin.

(Zdroj: https://www.arcserve.com/blog/cloud-downtime-insurance-and-disaster-recovery-weighing-costs-and-benefits)

Výpadky cloudu jsou časté

Ačkoli můžeme cloud považovat za spolehlivý zdroj, jeho výpadky nejsou neobvyklé. Poskytovatel pojištění cloudu Parametrix uvádí, že v průměru každé tři týdny dojde u jednoho ze tří hlavních poskytovatelů cloudu, tzn. Microsoft Azure, AWS a Google Cloud k výpadku trvajícímu alespoň 30 minut. Pojištění cloudu může být pro vaši firmu záchranou, přesto však neeliminuje všechna rizika, jako zajištění rychlého obnovení provozu vaší firmy v případě havárie.

Pojištění vám sice pokryje krátkodobé ztráty, ale nepokryje újmy společnosti a ztrátu důvěry zákazníků. Místo toho, abyste se spoléhali na pojištění výpadků cloudu, společnost Arcserve doporučuje tři strategie, které vám pomohou přečkat výpadky cloudu a další neočekávané události.

Aktualizujte (nebo vytvořte) spolehlivý Disaster Recovery plán

Možná se domníváte, že jsou vaše data v bezpečí, když je svěříte poskytovateli cloudových služeb, ale není tomu tak vždy. Ztráta dat je častější, než si myslíte.

V loňském roce způsobil požár v datovém centru francouzské webhostingové služby OVHcloud, největšího evropského poskytovatele cloudu, ztrátu obrovského množství dat zákazníků. Dopady zasáhly vládní agentury, společnosti zabývající se elektronickým obchodováním, banky a mnoho dalších odvětví.

Zálohování dat do cloudu je prvním zásadním krokem v každém Disaster Recovery plánu. Potřebujete ale také plán rychlého obnovení dat v případě nouze. Stejně jako výletní loď pravidelně testuje své záchranné čluny, měli byste vy testovat svůj plán obnovy. Pravidelně kontrolujte, jak dobře váš plán funguje. Dále pravidelně testujte své záložní obrazy, abyste měli jistotu, že budou k dispozici, až bude potřeba. Váš plán obnovy je vaším záchranným člunem. A nejlépe vám poslouží, pokud ho sestavíte na základě strategie zálohování 3-2-1-1.

Dejte svému řešení zálohování a obnovy prioritu

Vaše cloudová data jsou zabezpečena v rámci modelu sdílené odpovědnosti. Poskytovatelé cloudu sice slibují zabezpečení infrastruktury a služeb, ale zabezpečení operačních systémů, platforem a dat je na vás. Nakonec jste vždy za ochranu svých dat v případě, že se něco pokazí, zodpovědní vy. Proto mnozí poskytovatelé cloudových služeb doporučují svým zákazníkům, aby k ochraně svých dat používali software třetích stran.

Spolehlivé řešení pro zálohování a obnovu v cloudu vám pomůže zabezpečit všechna vaše data a získat nad nimi lepší kontrolu. Hledejte řešení ochrany dat, které automaticky zálohuje data každých 15 minut a poskytne vám několik bodů obnovy. To zaručí, že vaše data budou nepřetržitě chráněna, a zároveň budete mít rychlý přístup a přehled 24/7.

Odolnost dat: Proaktivní přístup

Proaktivní přístup začíná tím, že váš plán Disaster Recovery bude aktuální a pravidelně testován. Plán Disaster Recovery by měl obsahovat strategii odolnosti dat, která zajistí kontinuitu provozu v případě kritické situace.

Do vašeho plánu patří cíle bodu obnovy a doby obnovy (RPO, RTO). RPO určuje, kolik dat si vaše firma může dovolit ztratit v případě havárie a určuje, jak často budete data zálohovat. Některým společnostem stačí zálohovat každých 24 hodin. Pro jiné, například ve finančním a zdravotnickém sektou, mohou být hodnoty RPO měřeny v milisekundách. RTO určuje dobu, po kterou může být vaše práce v případě havárie mimo provoz, a je základem pro investice do řešení obnovy po havárii. Pokud je vaše RTO jedna hodina, měli byste investovat do řešení, které dokáže obnovit provoz v tomto časovém rámci.

Stanovení RPO a RTO a následná implementace řešení jsou klíčem ke správné ochraně dat.

Buďte připraveni

Každý den vznikají nové a nové hrozby. Proto se vyplatí, abyste zvážili pojištění výpadku cloudových služeb. Samotné pojištění ale zdaleka nestačí. Zjistěte, jak vám řešení Arcserve mohou pomoci splnit RPO a RTO a mějte jistotu obnovy dat.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.