Arcserve appliance - nová éra ochrany dat

V dnešním světě digitální bezpečnosti jsou kladeny čím dál vyšší nároky na ochranu a dostupnost dat. Je potřeba zajistit nejen vysokou úroveň bezpečnosti, ale i ochranu osobních údajů, konstantní dostupnost dat pro zaměstnance i zákazníky a zabezpečení před chybami pracovníka či systému. Toto všechno by mělo být součástí firemního Disaster Recovery plánu.

Přechod do cloudu a zajištění kontinuity

Vedoucí IT pracovníci hledají řešení, jak ochránit data při přechodu do cloudu, a přitom zajistit kontinuitu podnikání. Globální průzkum mezi vedoucími pracovníky IT zjistil, že v roce 2019 uskutečnili či uskuteční alespoň jeden typ přechodu do cloudu. Forbes navíc předpovídá, že do roku 2020 bude do cloudu přecházet 83 % společností.

Přechod do cloudu však není tak jednoduchý. Společnost musí nejdříve posoudit své pracovní vytížení, data a aplikace, aby zjistila, pro jaká data je potřeba vytvořit cloudový plán, který bude co nejlépe odpovídat individuálním potřebám.

Jak najít nejlepší plán přechodu

Výběr místa pro ukládání dat je velmi důležitý jak pro společnost, tak pro IT týmy.

Při posuzování, kterou cloudovou infrastrukturu nasadit je důležité vyhodnotit výhody a nevýhody veřejných a soukromých variant a modelů předplatného.

Pro osvěžení si zopakujeme výhody i nevýhody každého typu přechodu.

Veřejné cloudové platformy, jako například Microsoft Azure nebo Amazon Web Services, jsou poskytovány třetí stranou přes internet.

  • Výhody: Dimenzováno pro používání velkým počtem zákazníků najednou, vysoká spolehlivost služeb
  • Nevýhody: Ukládání dat do veřejného prostředí, možnost využití zranitelností.

Soukromé cloudové platformy jsou většinou umístěny ve vlastních datových centrech, a proto mohou být spravovány na vlastní síti.

  • Výhody: Stejná škálovatelnost jako u veřejného cloudu, ale bez předplatného a poplatků při přístupu nebo obnově dat; transparetní plánování budgetu.
  • Nevýhody: Některé veřejné cloudy jsou fyzicky umístěny ve stejné lokaci, potřeba zálohování do jiné lokality.

Třetí možnost – hybridní cloudová strategie

Podle výsledků průzkumu společnosti IDC plánuje 43 % společností přesun dat do soukromého on-premise cloudového prostředí, 37 % plánuje přesun do soukromého hostovaného cloudového prostředí. Kromě přechodu do veřejného nebo neveřejného cloudu, mají však společnosti ještě třetí možnost.

Kombinací obou – on-premise a veřejných cloudových platforem vznikne tzv. hybridní strategie pro zabezpečení dat a aplikací, které pak mohou být volně přesouvány mezi cloudovým a lokálním prostředím.

I když je hybridní strategie univerzální řešení pro většinu společností, má také své pro a proti, stejně jako ostatní možnosti. Návrh, implementace a konfigurace může být nákladná a složitá. Dříve bylo navíc k vytvoření hybridního plánu potřeba využít několik výrobců a řešení. Díky sérii Arcserve appliancí se však snížila jak složitost nasazení, tak pořizovací náklady.

Ať už si společnost zvolí veřejnou, soukromou, nebo hybridní cloudovou strategii, nejdůležitejší je vždy posoudit jejich individuální nároky a ochranu a dostupnost dat a potřeby obnovy.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.