ZTNA ve finančnictví a bankovnictví

Společnosti z oblasti finančního a bankovního sektoru nakládají s velkým množstvím citlivých dat. Od firemních finančních údajů, údajů o zákaznících, o kreditních kartách a spousty dalších.

Digitální inovace, práce na dálku a rostoucí závislost na dodavatelích třetích stran přispívají k rizikovému prostředí v bankovnictví a finančnictví. Výsledkem je větší zranitelnost sítě před kyberútoky.

Průzkum společnosti Sophos provedený v roce 2022 mezi 444 IT profesionály pracujícími v sektoru finančních služeb ukázal, že v roce 2021 bylo ransomwarem zasaženo 55 % společností, což je o 62 % více než v předchozím roce!

A nejde jen o ransomware. 55 % společností hlásilo za poslední rok nárůst objemu útoků, 64% nárůst složitosti útoků a 55% nárůst dopadu útoků.

V případě narušení bezpečnosti sítě nebo dat bankovních a finančních organizací je v sázce opravdu hodně. Pokud se jedná o velkou banku nebo finanční systém, může to ovlivnit ekonomiku celé země. Proto je ochrana dat velmi důležitá. Přístup k finančním zdrojům byste měli pečlivě chránit a přístupová práva uživatelům poskytujte pouze v rozsahu potřebném pro plnění jejich rolí a povinností.

Uvedeme si typický příklad  kybernetické bezpečnosti podniků…

Jakmile proběhne ověření uživatele, může se nejen volně pohybovat po síti, ale má také přístup k široké škále zdrojů v rámci sítě. To vše bez ohledu na svou roli a potřebu přístupu.

Společnosti se však toto může stát osudovým, pokud je uživatelský účet kompromitován. Útočníci získají volný přístup k úložištím finančních dat a systémovým aplikacím. Průběžné ověřování a vyhodnocování identity uživatelů, stavu zařízení a zásad přístupu vám zajistí účinnější ochranu před narušením bezpečnosti.

(Zdroj: https://news.sophos.com/en-us/2023/01/03/zero-trust-network-access-in-banking-and-financial-services/)

Jak vám řešení ZTNA může pomoci?

Řešení ZTNA, neboli síťový přístup s nulovou důvěrou, zabezpečí vzdálené a hybridní pracovníky, citlivá finanční data, sítě a aplikace. Jak? Před udělením přístupu k síťovým zdrojům ověří identitu uživatele, stav zařízení a zásady přístupu.

Řešení ZTNA eliminuje zranitelné klienty VPN, integruje stav zařízení a umožňuje granulární přístup ke zdrojům definovaným zásadami, aby vzdálení zaměstnanci měli bezpečný a bezproblémový přístup ke konkrétním aplikacím a datům. 

Zásady ZTNA zabrání kompromitovanému zařízení v připojení k aplikacím a datům. To účinně zabraňuje útokům, jako je například ransomware.

S řešením Sophos ZTNA získáte také výhodu v podobě řešení od jedné konzole a dodavatele. Sophos ZTNA se jedinečným způsobem integruje s řešením Sophos Intercept X. Řešení spolu sdílí informace o stavu a kondici a automaticky izolují napadené systémy a zabraňují hrozbám.

Zkušební verze na 30 dní

Vyzkoušejte si snadný a bezpečný přístup k síti založený na principu nulové důvěry sami.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.