Význam ZTNA ve zdravotnictví

Zpráva Ransomware ve zdravotnictví 2022 odhalila 94% meziroční nárůst ransomware útoků ve zdravotnickém sektoru, přičemž v roce 2021 bylo zasaženo 66 % zdravotnických organizací.

61 % těchto útoků vedlo k zašifrování dat, takže zdravotnická data byla nedostupná, dokud zasažení nezaplatily výkupné nebo neobnovily své systémy. Takové útoky mohou být naprosto fatální, protože narušují péči o pacienty a jejich bezpečnost.

(Zdroj: https://news.sophos.com/en-us/2022/08/22/the-importance-of-zero-trust-network-access-ztna-in-healthcare/)

Ve zdravotnictví je dnes důležité zabezpečení dat pacientů pro poskytování efektivní zdravotnické péče.

Nejenže se musí zdravotnický sektor vypořádat s mnoha oborovými předpisy, které upravují používání chráněných zdravotních informací, včetně zákona o přenositelnosti a odpovědnosti zdravotního pojištění, ale také se složitostmi přístupu a ověřování.

Odvětví přechází na cloudové aplikace a služby a zároveň se rozšiřují IoMT, telehealth, vzdálené monitorování pacientů, přenosné zdravotnické přístroje, rozšířená realita a robotika – všechny tyto technologie využívají stávající IT infrastrukturu a starší bezpečnostní technologie, což vede k rozšíření prostoru pro útočníky.

Většina útoků na zdravotnické organizace využívá důvěry a neomezeného přístupu uživatelů a zařízení, která jsou chráněna tradičním zabezpečením na bázi perimetru.

Zero Trust Network Access (ZTNA) poskytuje usnadnění a zabezpečení IT ve zdravotnictví tím, že před bezproblémovým udělením přístupu k síťovým zdrojům ověřuje identitu uživatele, stav zařízení a zásady přístupu. Připojuje uživatele pouze ke specifickým aplikacím nebo systémům, nikoli k celé síti.

ZTNA eliminuje zranitelné klienty VPN a dokáže zabránit kompromitovaným zařízením v připojení k aplikacím a datům, čímž účinně zabraňuje útokům.

S řešením Sophos ZTNA získáte další výhodu v podobě řešení od jednoho dodavatele, které obsahuje jediného agenta a konzoli, a to jak pro řešení ZTNA, tak pro next-gen endpoint protection.

Sophos ZTNA se jedinečným způsobem integruje s řešením Sophos Intercept X, se kterým neustále sdílí informace o stavu a kondici a dokáže automaticky izolovat napadené systémy a zabránit hrozbám v přesunu nebo krádeži dat.

Sophos ZTNA odstraňuje implicitní důvěru v aplikace, uživatele a zařízení vaší zdravotnické organizace a poskytuje segmentovaný přístup k systémům a prostředkům pouze těm, kteří jej potřebují.

Zkušební verze na 30 dní

Vyzkoušejte si snadný a bezpečný přístup k síti založený na principu nulové důvěry sami.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.