Sociální média často blázní

Mnoho prominentních, ověřených účtů na Twitteru tweetuje podvody s kryptoměnami, s falešnými tweety hlášenými z účtů vysoce postavených lidí a firem, jako jsou např. Joe Biden, Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates, Apple a mnoho dalších.

Podvodné tweety údajně obsahovaly chytlavé – i když vysoce nepravděpodobné – zprávy jako „Cítit se skvěle [pravopisná chyba], zdvojnásobit všechny platby provedené na moji adresu Bitcoinu.” Jednoduše nabádají lidi, aby jim vyplatili 1000 dolarů a dostali 2000 dolarů zpět.

Samozřejmě, je to všechno snůška lží – koneckonců, když už by někdo měl 1000 dolarů, aby vám je daroval, proč by vám je prostě neposlal, místo toho, aby vás nutil zaplatit nejprve 1000 dolarů a pak vám vrátil peníze plus dalších 1000 dolarů?

Twitter učinil neobvyklý, ale pochopitelný krok, když uzavřel části svých služeb, zatímco probíhá vyšetřování. Jeho vlastní podpůrný účet právě tweetoval, aby uvedl, že společnost pokračuje v omezování možnosti Tweetovat, resetovat heslo a některé další funkce účtu, zatímco se tím zabývají:

Dokud nebudeme přesně vědět, jak byly tyto podvodné tweety odeslány, je obtížné navrhnout, jaké kroky byste mohli podniknout, zejména vzhledem k tomu, že je omezován přístup ke službám, jako jsou změny hesel (a pravděpodobně také měnící se detaily, jako jsou dvoufaktorová autentická čísla).

Tito podvodníci však uspějí pouze tehdy, pokud lidé propadnou jejich nepravděpodobným vzkazům – které spoléhají na to, že lidé pozastaví svou nedůvěru jen proto, že tweet pochází od celebrity nebo od někoho, komu jsou nakloněni důvěřovat.

₉₉Pravděpodobně nebudete moci Tweetovat nebo resetovat heslo, zatímco budeme tento incident přezkoumávat a řešit.⁶⁶

₉₉Pokračujeme v omezování možnosti Tweetovat, resetovat heslo a některé další funkce účtu, zatímco se tím zabýváme. Díky za trpělivost.⁶⁶

Co potřebujete vědět?

Můžete se tedy chránit následujícími třemi jednoduchými kroky:

•   Pokud zpráva zní příliš dobře na to, aby byla pravdivá, JE příliš dobrá na to, aby byla pravdivá. Jestli by Musk, brána Apple, Biden nebo jakákoliv známá osoba nebo společnost chtěli rozdávat obrovské sumy peněz z rozmaru, nepožadovali by, abyste jim dali peníze jako první. To není dar, je to trik, a je to jasné znamení, že účet osoby byl hacknut. Pokud máte pochybnosti, nereagujte!

•   Transakce s kryptoměnami nemají takovou právní ochranu, jakou máte u bank nebo společností vydávajících platební karty. Ve světě kryptoměn neexistuje služba hlášení podvodů ani zrušení transakcí. Poslat někomu kryptomince je jako předat bankovky v obálce – pokud se dostanou k podvodníkovi, už je nikdy neuvidíte. V případě pochybností to nedělejte!

•   Pozor na všechny známky toho, že zpráva nemusí být skutečná. Crooks nebude dělat pravopisné chyby nebo chybovat v důležitých detailech. Takže pokud se podvodníci dopustí chyby, jako je psaní 50$, když ve vaší zemi je na prvním místě znak měny, dělání nepořádku ve vlastním telefonním čísle nebo používání neohrabaného nebo nepřirozeného jazyka, nenechte je, aby jim to prošlo. Přistupujte k tomu s pochybnostmi, pokud se všechno neprověří!

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.