Světový den zálohování je tu – 5 tipů na zabezpečení dat

Dříve každý věděl, proč je zálohování důležité. Počítačová úložiště jednoduše nebyla tak spolehlivá jako dnes a nebylo otázkou, zda o důležité soubory přijdete bez vlastního zavinění, jako spíš kdy se to stane. 

A útoky malware byly tehdy v některých ohledech horší, i když tehdy nebyly požadavky na výkupné ve výši 10 000 000 dolarů. Tvůrci virů, červů a trojských koní ještě nevěděli, jak na malware vydělat, a tak často prostě smazali nebo poškodili všechna vaše data jen tak pro nic za nic. Chtěli vás donutit zaplatit, ale spíše slzami než v Bitcoinech.

V dnešní době, když pomineme ransomware,  se mylně domníváte, že vaše data budou k dispozici, kdykoli je budete potřebovat, díky „pevným diskům“ (jak jim stále říkáme) o nichž máte pocit, že jsou nerozbitné a neporazitelné.

Přístup k datům můžete ztratit z celé řady důvodů, většinou kvůli jednoduchým chybám, jako je uložení nesprávného souboru, vymazání nesprávného zařízení, nahrání dat z minulého měsíce na data z tohoto měsíce v cloudu atp.

Dnes je Světový den zálohování. Přinášíme vám 5 krátkých a jednoduchých rad, jak udržet svá data v bezpečí.

(Zdroj: https://nakedsecurity.sophos.com/2023/03/31/world-backup-day-is-here-again-5-tips-to-keep-your-precious-data-safe/)

1. Neodkládejte

Přistihli jste se, že přemýšlíte: „Měl bych si dnes udělat kopii své diplomové práce/daňových souborů/zdrojového kódu/důležitých dat/databáze zákazníků? Nebo to mohu odložit na zítřek/tenhle víkend/konec finančního roku/nikdy?„.

Neodkládejte to, protože jediná záloha, které budete litovat, je ta, kterou jste neudělali.

2. Méně je někdy více

Opravdu potřebujete všechna data, která shromažďujete, nebo shromažďujete data, na která se už nikdy nepodíváte?

Zbavte se dat, která nepotřebujete. Můžete tím zkrátit čas a prostor potřebný k vytvoření úplné zálohy a zároveň zjednodušit své povinnosti týkající se ochrany osobních údajů a dodržování předpisů.

3. Šifrujte

Chraňte své zálohy šifrováním záložních dat ještě předtím, než opustí váš počítač, takže budou v bezpečí při přenosu i v úložišti.

4. Zajistěte bezpečnost

Ani zašifrovaná záloha není k ničemu, pokud ji kyberzločinci během útoku smažou.

Online, „živé“ zálohy jsou užitečné pro každodenní nebo hodinové vracení nežádoucích změn, ale měli byste se snažit uchovávat alespoň jednu aktuální zálohu, která je offline a v ideálním případě i mimo pracoviště.

5. Obnova jako součást zálohování

Víte jak v případě nouze obnovit správnou verzi jednoho ztraceného souboru, ale také jak obnovit celé systémy v případě útoku ransomware?

Záloha, kterou nemůžete včas obnovit, není žádnou zálohou.

Firemní data dostupná kdykoliv

Předejděte ztrátě dat, minimalizujte čas výpadku a zjednodušte správu IT infrastruktury.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.