Sophos Firewall a generativní umělá inteligence

Společnost Sophos oznámila nový balíček aplikačních podpisů pro generativní umělou inteligenci. Balíček je určený pro všechny podporované verze Sophos Firewall, a to prostřednictvím aktualizace vzorů.
Generativní AI představuje nejen obrovskou příležitost ke zrychlení či rozšíření pracovních postupů, ale zároveň významnou hrozbu v případě zneužití. Zatímco některé společnosti generativní AI přijaly, mnoho dalších její využití teprve zkoumá a vyvíjí své zásady pro její používání. Některé společnosti ji rovnou zakázaly.
Generativní AI je velmi přínosná v několika inovativních případech použití:

  • Analýza dat včetně trendů, benchmarkingu, modelování, rozpočtování a prognózování
  • Nábor, nástup do zaměstnání, školení a rozvoj zaměstnanců
  • Shrnutí a tvorba obsahu pro e-maily, dokumenty, články KB, sociální média a další.

Generativní AI také vyvolává oprávněné obavy a rizika související s důvěryhodností, ochranou údajů, soukromím a duševním vlastnictvím. Výsledkem je, že mnoho společností chce přístup ke generativní AI zablokovat nebo alespoň monitorovat její používání.
Požadavky mnoha společností na zavedení zásad generativní AI a jejich prosazování narůstají. Díky signaturám aplikací Generative AI k in-line funkcím CASB a kontroly aplikací brány Sophos Firewall máte plnou kontrolu nad tím, která řešení generativní AI mohou blokovat, urychlovat nebo jednoduše monitorovat.

Řešení Sophos Firewall nabízí důležité funkce pro snadné monitorování a kontrolu využívání cloudových aplikací díky funkcím CASB (Cloud Access Security Broker), které jsou zvýrazněny v ovládacím centru Sophos Firewall. Získáte tak přehled o cloudových aplikacích a nyní i o využití generativní AI pro identifikaci a kontrolu využití stínového IT a potenciální ztráty dat.

Snadno se můžete podrobně podívat, jaké konkrétní cloudové aplikace jsou ve vaší síti dostupné, které jsou nové, schválené, neschválené nebo tolerované. Můžete také vytvořit zásady pro urychlení nebo blokování provozu. Využití generativních aplikací AI je uvedeno vedle ostatních cloudových aplikací s úplným objemem provozu a podrobnostmi o uživatelích, díky čemuž máte rychlý přehled a snadné možnosti klasifikace:

Přehledy jsou k dispozici také v hlášeních on-box i Sophos Central a v prohlížeči protokolů firewallu:

Pomocí nových signatur aplikací s generativní AI můžete snadno přidávat pravidla pro kontrolu aplikací a vynucovat tak požadované zásady:

Balíček Signature Pack a nasazení

Nový balíček signatur generativní AI byl automaticky nasazen jako série aktualizací vzorů do všech podporovaných verzí Sophos Firewall. 
Vaše zařízení firewall bude vyžadovat buď předplatné řešení Web Protection, nebo balíček Xstream Protection (který zahrnuje službu Web Protection), abyste mohli využívat funkce kontroly aplikací a cloudových aplikací CASB.
Jednoduše zkontrolujte, zda jste obdrželi novou aktualizaci signatur generativní AI. Přejdete do části „Backup & firmware > Pattern updates“ a zkontrolujete, zda je aktuální verze signatur IPS a aplikací verze 18.20.86 nebo novější.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.