Proč využívat firewall?

Co je to firewall a jak funguje?

Brána firewall je hardwarová nebo softwarová ochrana, která poskytuje zabezpečení sítě. Firewall monitoruje veškerý síťový provoz a povoluje či blokuje přístupy na základě definovaných bezpečnostních pravidel. Firewall můžete nastavit tak, aby blokoval data pouze z určitých míst, aplikací nebo portů a zároveň umožňoval průchod relevantních dat. Přes firewall prochází všechna síťová komunikace. Hlídá provoz ve vstupním portu vašeho počítače, kde dochází k výměně informací. Následně rozhoduje o tom, co a kam propustí.

Firewall můžete používat jako hardware, software, formou služby (software-as-a service, krátce SaaS), ve veřejném cloudu nebo v privátním cloudu.

Samotný firewall vás neochrání před malware a žádnými škodlivými útoky, které se ve vašem počítači již nachází. Minimalizujte riziko útoku malwarem.

Typy firewallů

Rozlišujeme několik typů firewallů, zde vám představíme ty nejrozšířenější.

Next-generation firewall

Next-gen firewall je typ firewallu, který umí blokovat malware před vstupem do sítě. Zahrnuje pokročilé funkce, jako hlubokou kontrolu paketů, přidanou kontrolu na úrovni aplikací, prevenci narušení a přinášejí informace z vnější strany firewallu.

Proxy firewally

Filtrují síťový provoz na aplikační úrovni. Fungují jako brána mezi uživateli a internetem a zajišťují bezpečnost interní sítě.

Packet filtering firewally 

Řídí přístup k síti sledováním odchozích a příchozích paketů a jejich propouštěním nebo blokováním na základě zdrojových a cílových adres, protokolů a portů internetového protokolu. 

Stateful Inspection Firewall (stavové firewally)

Kontrolují každý datový paket a porovnávají je s databází hrozeb. Hlídají původ dat, jaké porty používají a s jakými aplikacemi jsou spojeny.

Hardware nebo software?

Hardware firewall nebo síťové firewall chrání a filtruje informace přicházející z internetu do systému a ověřuje jejich bezpečnost. Zkoumá každý datový paket a zjišťuje jeho původ. Hardware firewall vyžadují více znalostí pro konfiguraci.

Hardware firewall je ideálním řešením pro střední a velké společnosti, které potřebují ochránit více zařízení. 

Software firewall je součástí většiny dnešních systémů. Software firewall byste měli mít zapnutý pro zvýšení ochrany, i když máte externí firewall. Poskytují podrobnější kontrolu dat, která do zařízení vstupují a vystupují, která umožňuje přístup k jedné aplikaci nebo funkci a blokuje jiné. Monitorují provoz, který opouští počítač, a mohou tak zabránit případnému útoku na jinou síť nebo zařízení. Stejně jako hardware firewall filtruje data tím, že zjišťuje, jak se chovají a jestli odpovídají profilu škodlivého kódu.

Poskytuje ochranu na jednotlivých zařízeních.

Jaké jsou hlavní nedostatky dnešních firewallů?

  • Nedostatečný přehled o hrozbách a aktivitách v síti

Většina firewallů příliš komplikuje získání důležitých informací a špatně odhaluje to, co je podstatné.

  • Nedostatek ochrany a funkcí nebo příliš složité nastavení

Firewally neposkytují všechny potřebné technologie k blokování nejnovějších pokročilých hrozeb, nebo je znemožňují. Složité nastavení výrazně snižuje šanci na optimální nastavení.

  • Nedostatečná reakce na hrozby v síti, pokud k nim dojde

Poskytují buď nedostatečnou nebo žádnou reakci na hrozby v síti. Nereagují také automaticky, když k nim dojde.

  • Nedostatek nástrojů pro snadné nastavení a správu sítí SD-WAN VPN

Jaké výhody vám přinese Sophos Firewall?

Sophos Firewall nabízí nejlepší ochranu, která zastaví nejnovější typy útoků ještě předtím, než se dostanou do vaší sítě.

Sophos Firewall se přizpůsobí vaší síti. Získejte všechny funkce tohoto unikátního řešení.

  • Odhaluje skrytá rizika, takže máte vynikající přehled o podezřelých a rizikových aktivitách uživatelů a pokročilých hrozbách. Díky tomu získáte kontrolu nad vašimi sítěmi.
  • Blokuje neznámé hrozby rychleji, snadněji a účinněji díky pokročilým funkcím
  • Automaticky reaguje na incidenty a okamžitě identifikuje a izoluje napadené systémy v síti, aby se hrozby přestaly šířit
  • Jednoduchá správa a další.

Zabezpečení vstupu do sítě

Vyzkoušejte ochranu brány firewall nové generace s vysoce výkonnou kontrolou TLS, IPS a ATP, která zastaví nejnovější hackery a útoky už v jejich počátcích.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.