Webové stránky jsou hlavní způsob, jak vás lidé najdou a dozví se více o vašich produktech a službách. Slouží jako prostředek komunikace. Je to vaše vizitka.

Mnoho malých a středních podniků si zřídí webové stránky, ale nedokáží zajistit jejich správnou funkčnost. Potenciální zákazníci tak mohou při návštěvě vašeho webu čekat až několik sekund na načtení, což je odradí.

Jediný způsob, jak tyto společnosti zjistí, že je nějaký problém s výkonem jejich webu je ten, že si někdo stěžuje. Obvykle to bývá někdo ze zaměstnanců.

Co možná nevíte:

  • 87 % návštěvníků opustí váš web poté, co čekají více než 2 sekundy na načtení stránky
  • Ideální doba načítání není delší než 1-2 sekundy
  • Cílem společnosti Google je, aby se jejich stránky načetly za méně než půl sekundy
  • Společnost Google uděluje špatně fungujícím webům negativní hodnocení

Chytré organizace vědí, že monitorování webu je nezbytné pro zajištění adekvátního výkonu. Často si koupí řešení monitorování webu, za které platí měsíčně. Pro jednoduché weby v cloudu, které nemají žádné živé nebo dynamické připojení k firemním aplikacím je takové řešení dostačující. Ale každý měsíc přijde faktura a neexistuje žádná záruka, že se tyto částky časem nezvýší. A tyto služby se zaměřují spíše na dobu provozuschopnosti a 99,99% dostupnost, než na celkový výkon vašeho webu. Nemají téměř žádný přehled o vaší interní síti, což může být problém, zvláště pokud jsou webové stránky nebo některá základní data hostována uvnitř vaší brány firewall.

Mít webový monitoring, který můžete sami ovládat a konfigurovat, je pro většinu společností mnohem lepší volbou. Ještě lepší je, když je monitorování webu součástí širšího řešení, které sleduje výkon celé vaší sítě, zasílá upozornění, když vznikne problém, hlásí celkový stav i stav konkrétních oblastí sítě a umožňuje také náhled do historie.

Monitorování webových stránek

Řešení monitorování webu upozorní vždy, když se vyskytnou problémy, rychle identifikuje hlavní příčinu problémů s webem, zajišťuje a obnovuje úrovně výkonu webu pro vytvoření správné funkčnosti a dodržuje veškeré smlouvy o úrovni webových služeb (SLA).

Upozornění

Pokud budete sledovat svůj web, můžete zjistit co a jak funguje, což je příliš velké množství informací, které je sice dobré vědět, ale vy potřebujete pouze informace o nejdůležitějších problémech. Právě tak fungují upozornění. Nepotřebujete, aby vám chodily SMS, e-maily nebo telefony, o tom, že vaše webové stránky fungují skvěle, nebo o 2 % pomaleji.

Chcete dostávat upozornění, které něco znamenají, a s dobrým řešením pro monitorování webu budete mít kontrolu.

Dashboard

Current Status Dashboard nabízí rychlý přehled o stavu vašich webových aplikací. Můžete také analyzovat problémy s výkonem aplikací a zjistit, diagnostikovat a vyřešit problémy pomocí panelu Component Summary Dashboard.

Automatizujte obnovu webu

Pokud web přestane fungovat, je hezké dostat upozornění, které informuje IT tým, aby mohli web opět zprovoznit, ale to není hned. Co se stane, když není IT specialista zrovna k dispozici? Nebylo by lepší mít vyřešené problémy hned a bez nutnosti zásahu IT týmu?

S  řešením WhatsUp Gold může IT oddělení definovat postup, který se spustí, když dojde ke změně stavu, tj. zápis záznamu do protokolu, vyvolání skriptu pro restartování systému a odeslání e-mailového upozornění IT týmu.

Význam monitorování HTTP

Celý web je o HTTP protokolu, který je klíčem ke zkoumání stavu vašeho webu. Řešení WhatsUp Gold používá HTTP k monitorování a upozornění na obsah webových stránek. HTTP Content Monitor kontroluje webové stránky, aby zajistil, že se na stránce objeví ten správný obsah. Pokud ne, IT tým dostane upozornění nebo lze provést automatickou akci.

Ke spuštění kontroly můžete použít specifické textové řetězce, které by se měly objevit na stránce, což se provádí vyžádáním adresy URL a kontrolou odpovědi HTTP. Pokud tam řetězec není, stránka pravděpodobně nefunguje, chybí nebo byla upravena.

HTTP Content Monitor zajišťuje, že vaše webové stránky jsou plně dostupné a v různých prohlížečích se zobrazují tak, jak mají. Díky tomu víte, že jsou webové stránky správně aktualizované.

Váš web není izolovaná aplikace

Vaše webové stránky nejsou jednoduše samostatné, ale různými způsoby se připojují dále. Například je pravděpodobně připojen k dalším aplikacím, které do něj přivádějí data, jako je Microsoft SharePoint a vaše řešení pro správu a publikování webového obsahu. Webová aplikace je složeninou software, který ji podporuje, a to vše by mělo být monitorováno.

Pokud je váš web hostován interně, je součástí celkové sítě a podle ní i funguje. V tomto případě je důležité zajistit řešení monitorování webu, které rozumí síťovému prostředí.

Dokonce i externě hostovaný web je vázán na vaši interní síť. Pravděpodobně je spravován webovým týmem, který pracuje vzdáleně. Jejich síťová připojení, aplikace a infrastruktura musí fungovat správně. O všechny tyto problémy se může postarat řešení pro monitorování sítě, které zahrnuje i monitorování webu.

Pokud je váš web hostován na interním serveru, budete muset sledovat dostupnost a výkon tohoto serveru. Je server vypnutý, jaké je vytížení CPU, má dostatek paměti, zaplňují se disky? To vše je důležité pro správnou funkčnost vašeho webu.

Chci vyzkoušet zdarma

Vyzkoušejte špičkové řešení s klíčovými funkcemi bez závazků.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.