Může zrcadlení disku nahradit zálohování ve vašem Disaster Recovery plánu?

TechTarget definuje zrcadlení disků: „Zrcadlení disku je replikace dat na dvou nebo více discích. Termín zrcadlení disků se někdy používá v širším smyslu pro označení jakékoli replikace disků, ale ve většině případů je míněn v kontextu RAID 1.

Zrcadlení disků zajišťuje, že v případě selhání disku, náhodného vymazání nebo jiné datové katastrofy máte v každém okamžiku k dispozici alespoň jednu přesnou kopii dat. Může zrcadlení dat nahradit zálohování ve vašem Disaster Recovery plánu?

(Zdroj: https://www.arcserve.com/blog/can-mirroring-replace-backups-your-disaster-recovery-strategy)

Jaké jsou výhody?

Mezi klíčové výhody patří:

  • Zálohování v reálném čase na přesnou kopii všech dat, což zajišťuje, že záloha je vždy aktuální a synchronizovaná s primárním zdrojem dat.
  • Vysoká dostupnost zajišťuje, že v případě selhání jednoho zařízení lze k datům stále přistupovat z identické kopie na samostatných zařízeních.
  • Integrita dat je zachována v zrcadlených zálohách, které jsou přesnými replikami původních dat.

Co možná nevíte o zálohování dat

Jaké jsou nevýhody?

I když zrcadlení disků přináší cenné výhody, nechrání vás před všemi typy ztrát dat. Před ransomwarem, únikem dat, náhodným smazáním nebo poškozením, která jsou okamžitě zrcadlena v záložních kopiích vás neochrání. Zrcadlení je nejúčinnější jako součást komplexní strategie ochrany dat, která zahrnuje vícevrstvý přístup k zálohování a obnově po havárii.

Mezi nevýhody zrcadlení disků patří:

  • Zvýšené náklady, zejména u velkých datových sad nebo v případě použití velkokapacitních úložných zařízení

Zrcadlení totiž vyžaduje nejméně dvojnásobnou kapacitu úložiště, protože každý kus dat je uložen na dvou nebo více zařízeních.

  • Potenciálně snížený výkon systému v závislosti na implementaci

Data musí být při operacích zápisu zapisována na více disků současně, což prodlužuje dobu potřebnou pro tyto operace, zejména pokud disky nejsou umístěny společně.

  • Omezená ochrana před hrozbami

Zatímco zrcadlení chrání před selháním hardwaru, nabízí omezenou ochranu před poškozením dat, malwarem a útoky ransomwaru. Data poškozená nebo zašifrovaná útokem jsou okamžitě zrcadlena na ostatní disky, takže nejsou k dispozici žádné „čisté“ verze dat

  • Zvýšené nároky na správu dat, zejména pokud nastavíte zrcadlení systémů na různých místech nebo ve složitých prostředích
  • Omezené možnosti obnovy z výše popsaných důvodů
  • Rozšířené požadavky na šířku pásma v prostředích, kde jsou data zrcadlena po síti, a to zejména v distribuovaných systémech nebo cloudových prostředích. Mohou ovlivnit výkon sítě pro ostatní aplikace a služby.

Zrcadlení a strategie zálohování 3-2-1-1

Zrcadlení je sice rozumná strategie pro vysokou dostupnost, ale nenahrazuje rozumnou strategii zálohování. Zde přichází na zálohovací strategii 3-2-1-1. Jedná se o osvědčený přístup, který zajistí, že vaše data budou chráněna a vždy je bude možné obnovit, a to i v případě ztráty nebo poškození zrcadlených dat.

Strategie je jednoduchá: Uchovávejte tři kopie dat na dvou různých médiích (například na pásce nebo disku), přičemž jedna kopie je uložena mimo pracoviště (na jiném místě nebo v cloudu). Poslední „1“ znamená neměnnost, kdy je jedna kopie zálohy uložena ve formátu WORM (write-once-read-many-times), který nelze změnit ani odstranit.

Tato strategie představuje spolehlivý způsob, jak zajistit obnovu prakticky po jakékoli katastrofě.

Máte další otázky, nebo chcete připravit řešení na míru?

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.