Kyberbezpečnost ve školství: chraňte se proti útokům ransomware

Pokud jste IT profesionál zodpovědný za kyberbezpečnost a ochranu před ztrátou dat ve vaší společnosti, podívejte se na zprávu The State of Ransomware in Education 2023. Sektor školství vykázal nejvyšší míru útoků ransomwaru ze všech sledovaných odvětví. 80 % poskytovatelů nižšího stupně vzdělávání a 79 % poskytovatelů vysokoškolského vzdělávání uvedlo, že byli v roce 2023 napadeni ransomwarem.

Zprávy také zjistily, že náklady na obnovu zůstaly v nižším školství na úrovni 1,59 milionu dolarů, zatímco ve vysokém školství klesly z 1,42 milionu dolarů v roce 2022 na něco málo přes milion dolarů v roce 2023. Z toho vyplývá, že organizace vyššího vzdělávání se zlepšují v zotavování z útoků ransomwaru a činí tak s nižšími náklady. Vzhledem k tomu, že šance na útok ransomwaru jsou vysoké a náklady také, jsou prázdniny ideální dobou pro zhodnocení současných řešení kybernetické bezpečnosti a určení, jak nejlépe ochránit data před ransomwarem.

(Zdroj: https://www.arcserve.com/blog/cyber-security-education-celebrate-holidays-updating-your-cybersecurity-solutions-and)

Dárek pro odběratele newsletteru

Útok, dopady a řešení ransomware

Co odhalil průzkum v oblasti ransomware útoků? Dozvíte se, jaké jsou hlavní příčiny útoků, jaká je míra zašifrování dat a proč se vyplatí zálohovat.

Kyberbezpečnost ve školství: 4 kroky jak se vyhnout útoku ransomware

Začněte s kybervzděláváním

Jednou z nejčastějších příčin nejvýznamnějších útoků ransomwaru jsou kompromitované přihlašovací údaje (36 %). To znamená, že útočníci získají přístup do vašich systémů pomocí ukradených uživatelských jmen a hesel. A jak tato uživatelská jména a hesla získají? Nejčastěji se jedná o phishingový útok, kdy student nebo zaměstnanec klikne na škodlivý odkaz nebo otevře dokument infikovaný malwarem. Dalším způsobem je použití kompromitujících přihlašovacích údajů.

Boj proti těmto útočným strategiím vyžaduje výuku kybernetické bezpečnosti pro vzdělávání. Vytvořte trvalý program, který bude informovat studenty a zaměstnance o nejnovějších hrozbách kybernetické bezpečnosti ve vzdělávání. Zajistěte, aby všichni věděli, jak rozpoznat potenciální škodlivé hrozby a co dělat, pokud se s nimi setkají.

Využívejte pravidelné upozornění k udržení informovanosti. Otestujte účinnost školení pomocí dostupných nástrojů pro simulované phishingové útoky. Sledujte reakce zaměstnanců a výsledky využívejte k neustálému zlepšování.

Aktualizujte technologie kybernetické bezpečnosti

Vzhledem k tomu, že náklady na ransomware jsou tak vysoké, je používání nejnovějších technologií k prevenci útoků samozřejmostí. Proto jsou řešení společnosti Arcserve zabezpečena systémem Sophos Intercept X Advanced for Server. Toto kyberbezpečnostní řešení využívá umělou inteligenci a hluboké učení k předvídání útoků a jejich prevenci.

Součástí řešení je také funkce CryptoGuard, která monitoruje a neustále analyzuje zápisy souborů na zašifrované soubory, obnovuje napadené soubory, zastavuje škodlivé procesy, chrání soubory dokumentů před šifrováním a detekuje a blokuje ransomwarové útoky iniciované vzdáleně na koncových bodech. WipeGuard přidává další obrannou vrstvu s ochranou disku a spouštěcího záznamu, zmírněním známých exploitů ve zranitelných aplikacích a dalšími funkcemi.

Investujte do nákladově efektivní jednotné odolnosti dat

Arcserve Unified Data Protection (UDP), zabezpečená společností Sophos, vám poskytuje komplexní ochranu proti narušení dat. Řešení chrání před ztrátou dat a prodlouženými výpadky napříč vašimi cloudovými, lokálními, virtuálními, hyperkonvergovanými a SaaS založenými pracovními úlohami.

Arcserve UDP zkracuje dobu výpadku ze dnů na minuty a ověřuje splnění cílů bodů obnovy a doby obnovy (RPO/RTO) a dohod o úrovni služeb. Součástí je také automatizované testování a granulární reporting. Software se nasazuje během několika minut a obsahuje konzoli pro správu pro více uživatelů nebo soukromou konzoli pro správu v závislosti na vašich požadavcích.

Získejte přístup ZDARMA

Zkušební verze na 30 dní

Vyzkoušejte výkonné zálohování s ochranou koncových bodů a integrovanou deduplikací pro virtuální i fyzická prostředí a cloud.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.