Jak zajistit bezproblémovou kontinuitu provozu?

Příchod nového roku je obvykle obdobím optimismu a nových začátků, ale letos většinu světa spíše zajímá, jak se bude vyvíjet situace ohledně pandemie a očkování proti COVID-19. Počet nakažených snad začne v následujících 12 měsících klesat, a i přesto, že dle nejnovějších prognóz bude v tomto roce počet nakažených klesat, v oblasti kybernetické bezpečnosti předpovídají odborníci náročný rok.

Kybernetické hrozby mají mnoho podob – některým se dá předejít, jiným ne. To, co mají všechna rizika společné je schopnost zasáhnout obchodně kritické aplikace a sítě, což může potenciálně vést k likvidační ztrátě dat, zisku, produktivity, nebo nenapravitelnému poškození reputace a důvěry vašich zákazníků.

V roce 2020 jsme se naučili očekávat nečekané. V důsledku toho si všichni příliš dobře uvědomujeme, že abychom mohli předcházet katastrofám, musíme proaktivně řešit zranitelnost sítí a aplikací.

Pro společnosti to znamená zhodnotit, zrevidovat a zabezpečit do budoucna svůj plán kontinuity podnikání tak, že zohledí i dopad pandemie, jako je rostoucí počet pracovníků na home office a ochrana proti novým a vyvíjejícím se taktikám kybernetických útoků. Pokud se rozhodnete aktualizovat firemní plán kontinuity provozu, přinášíme vám několik tipů, jak z něj vytěžit co nejvíce.

Krok 1: Připravte se na opadnutí pandemie

Kdybyste v loňském roce ve stejnou dobu požádali kteréhokoliv manažera IT bezpečnosti, aby předpověděl své největší výzvy pro rok 2020, je celkem jisté, že by se na seznam pravděpodobně nedostala „konfrontace s globální pandemií“. Mnoho podniků bylo v posledních několika měsících těžce zasaženo a provoz a obchodní cíle vaší organizace se v důsledku toho mohly změnit. Aktualizujte svůj plán kontinuity provozu s důkladnou revizí a aktualizací klíčových prvků a procesů.

Rozhodněte, které programy, aplikace a funkce jsou klíčové pro chod vaší společnosti a zaneste je do plánu. Nezapomeňte také na všechny programy a funkce, na kterých jsou tyto klíčové body závislé.

Krok 2: Vytvořte dlouhodobou strategii a protokoly pro vzdálenou práci

Je možné, že zaměstnanci budou v dohledné době pracovat buď z domova, nebo se budou pohybovat tam a zpět mezi prací z domova a prací v kanceláři.

IT může zajistit, aby byl proces pro každého co nejméně bolestivý, a to aktivním poskytováním vysoce bezpečného vzdáleného přístupu, odpovídajícího vybavení, jako jsou notebooky a tiskárny, a cloudových komunikačních a kooperačních platforem pro udržení produktivity.

Vysoké procento ransomware a dalších kybernetických útoků uspěje díky lidské chybě nebo špatným rozhodnutím.

Některá z rizik můžete zmírnit například tím, že zavedete vzdělávací program, který pomůže zaměstnancům zvýšit povědomí o firemních politikách a protokolech týkajících se bezpečného surfování, e-mailu, videokonferencí, mobilních zařízení a ukládání a sdílení souborů.

Krok 3: Aktualizujte technologii kybernetické bezpečnosti a ochrany dat

Ransomware a další škodlivé programy se rychle vyvíjejí, takže vaše současná řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti a ochrany dat již nemusí být dostatečná. Starší řešení neodhalí novější kmeny ransomwaru a starší systémy mají často zející bezpečnostní díry, takže vaše organizace je zranitelná vůči libovolnému počtu útoků.

Aktualizace technologie kybernetické bezpečnosti a ochrany údajů by měla být při modernizaci plánu zachování provozu hlavní priorita. Hledejte nejnovější technologie, které využívají umělou inteligenci a strojové učení k adaptaci na nové a vznikající hrozby. Mnoho organizací tradičně používá oddělené nástroje kybernetické ochrany a ochrany dat, ale abyste snížili složitost IT potenciální bezpečnostní mezery, doporučujeme investovat do řešení, které umí obojí.

Krok 4: Přijměte cloud

Pandemie nastartovala digitální transformaci v mnoha organizacích a cloud hrál nedílnou roli při udržování podniků v pohybu vpřed. Cloudové služby vám totiž mohou pomoci provést první, druhý a třetí krok aktualizace plánu kontinuity provozu.

Jedním z velkých přínosů integrace cloudu do vašeho plánu kontinuity podnikání je, že cloudové úložiště a zálohování udržuje data a aplikace v bezpečí a je přístupný z jakéhokoli místa, což je skvělé, protože mnoho zaměstnanců bude pracovat z domova neurčitou dobu. Cloudová řešení udržují citlivá firemní a osobní data mimo dosah hackerů, a jejich případná obnova je snadná a rychlá.

Pokud i vás čeká dlouhá cesta k obnově firemní kontinuity, můžete začít právě s vytvořením plánu, jak udržet a co nejvíce podpořit plynulost podníkání během jakýchkoli budoucích výpadků. Pro další tipy, jak obnovit provoz a fungovat rychle během a po katastrofě nebo neplánovaném výpadku, si můžete stáhnout dokument společnosti Sophos: Smart Strategies for Business Continuity.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.