Jak nastavit správnou strategii pro ochranu dat?

 

Nepodceňujte ochranu dat a zálohování.
Se zákazníky často řešíme problémy typu:

– Je to jen zálohování. Budu se tím zabývat později.
– Myslel jsem si, že to zálohuje všechno…. pak jsem se pokusil o obnovu.
– Myslíte, že jsem měl vyměnit pásky?
– Replikuji data offsite pro případ nějaké havárie, takže nepotřebuji zálohovat…že?
– Prošli jsme auditem a zjistili jsme, že nesplňujeme určité požadavky… Potřebuji něco a potřebuji to rychle!

 

Prvním krokem je skutečné porozumění vašim datům.

– Kolik máte dat?

– Potřebujete je všechny ochránit?

– Jak moc se data mění?

– Jak dlouho byste chtěli data držet?

– Podléhají vaše data nějakým regulacím, které vyžadují držení dat po určitou konkrétní dobu?

– Pokud přijdete o data, jaká je maximální doba, kterou si můžete dovolit pro obnovu těchto dat a o kolik dat zpátky v čase si můžete dovolit přijít?

– Potřebujete mít svá data i offsite?

Pochopením toho, kolik máte dat a kategorizace jejich důležitosti je první částí strategie. Když říkám důležitost, mám tím na mysli to, jak moc ovlivní vaši firmu ztráta těchto dat. Zjištění rychlosti růstu dat vám umožní přesně určit velikost úložiště, ať už pásky, či disku. Poslední věcí, kterou chcete, je koupit úložiště, které vám brzy nebude stačit. Regulace v určitých průmyslech (zdravotnictví, finančnictví apod.) také ovlivní zálohování, protože vyžaduje držet data po mnoho let.

Nakonec každý přijde o nějaká data a vaší prací je, jak tuto ztrátu minimalizovat. Jaká doba pro obnovu je maximálně přípustná? Toto by měla být jedna z klíčových věcí, kterou byste měli v jakékoliv firmě probrat a porozumět předtím, než nakoupíte zálohovací produkt. Pouhá častá záloha dat onsite nezmůže nic proti povodním, bouřkám a jiným přírodním pohromám, nebo i jen proti tomu, že někdo nechá zapnutý toaster. Mít několik kopií vašich dat (na disku, pásce, offsite) vás může ochránit, když se něco stane.

Doufám, že jsem vám pomohl ukázat správný směr, jak začít s ochranou vašich dat. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem o zálohování a ochraně dat v diskuzi pod článkem, na našem online chatu nebo uvedených kontaktech.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.