Jak bude vypadat ochrana dat v roce 2021?

Jaký bude rok 2021 z hlediska zabezpečení? Přinášíme vám pohled na čtyři nejdůležitější oblasti ochrany dat, které by IT profesionálové měli v průběhu roku 2021 sledovat.

1. Zabezpečení dat z domácího prostředí

Podle závěrů analytické společnosti Gartner je priorita číslo jedna zabezpečení zaměstnanců na home office. Když na jaře začaly miliony zaměstnanců pracovat z domova, IT týmy po celém světě musely vyřešit vzdálený přístup k firemním souborům a aplikacím a zároveň zabezpečit síť a data. Ochrana cloudových a distribuovaných dat má důležitý význam, ale ukázalo se, že s narychlo poskládanou bezpečnostní infrastrukturou, na kterou se mnohé společnosti musely spolehnout, to bylo obtížné.

Kyberzločinci využili vzniklého chaosu při přesouvání pracovního prostředí a zvýšili četnost phishingových a ransomware útoků na pracovníky z domova. Z RDP se tak v současné době stala jednička v šíření ransomware, a ani VPN zařízení si nevedou o mnoho lépe.

Pandemie zatím není na ústupu, takže může chvíli trvat, než se zaměstnanci vrátí zpět do kanceláří na plný úvazek. Kvůli tomu bude v cloudu uloženo více dat a firmy budou muset vyvinout robustnější plány, které budou  chránit distribuovaná data – a případně tato pracovní zatížení, systémy a aplikace v souladu s novými zranitelnostmi v roce 2021 přehodnotí.

Dobrá zpráva je, že s několika měsíci práce z domova vytváření IT týmy bezpečnější prostředí pro vzdálené pracovníky s dodatečným rozpočtem přiděleným na cloudové a hostované služby a modernizují pracovní procesy s lepší bezpečností a řízením.

2. Kyberbezpečnost

Kyberútoky jsou stále častější a dražší a kyberzločinci se stále častěji zaměřují na kritickou infrastrukturu a průmyslové kontrolní systémy, aby svými útoky co nejvíce uškodili (například narušili klíčové zdroje, jako je ropa a plyn). Cybersecurity Ventures, přední světová výzkumná společnost pro globální kybernetickou ekonomiku, předpovídá, že kyberkriminalita bude svět do roku 2021 stát 6 bilionů dolarů ročně. Dále předpokládá nedostatek 3,5 milionu odborníků na kybernetickou bezpečnost do konce roku 2021. To je oproti 1 milionu neobsazených pozic v roce 2014 a předpokládanému 350 procentnímu nárůstu otevřených pozic kybernetické bezpečnosti v letech 2013 až 2021.

Jedním ze způsobů, jak organizace bojují s deficitem profesí v oblasti kybernetické bezpečnosti je využití síly umělé inteligence a automatizace.

S výhledem do roku 2021 víme jednu věc jistě: kyberútoky se nezpomalují a velkou hrozbou bude zacílení na kritickou infrastrukturu. Společnosti proto musí rozšířit své protokoly o ochraně a zabezpečení údajů a technologie TEĎ, aby zohlednily změny v jejich rizikovém prostředí.

3. Předpisy a dodržování

Soukromí a ochrana údajů je hlavním tématem již několik let, ale v dnešní době jsou sankce za nedodržení pravidel velmi vysoké. V současné době přijalo národní zákony na ochranu údajů, jako je GDPR, asi 60 % zemí a roční náklady podniků na nedodržování předpisů dosahují v průměru 14,8 milionu dolarů.

S přechodem do roku 2021 lze očekávat zvýšené prosazování předpisů a zákonů o ochraně osobních údajů, částečně kvůli ukončení přechodného období brexitu, které iniciuje nové právní předpisy na ochranu údajů.

4. Chraňte soukromá data zákazníků

Nejde jen o to, že vláda trvá na dodržování pravidel v oblasti ochrany údajů. Vaši uživatelé a zákazníci požadují ochranu soukromých dat. Výzkumy ukazují, že téměř 60 % spotřebitelů přestane obchodovat s organizací, která v minulém roce zažila kybernetický útok. Údaje rovněž ukazují, že každý čtvrtý spotřebitel po jediném narušení služby související s ransomware přejde na výrobek nebo službu konkurenta. I to je jeden z mnoha důvodů pro zajištění nejvyšší možné úrovně ochrany dat.

Ochrana údajů se stala natolik důležitou, že mnoho podniků vytváří nové pracovní pozice, aby zajistily, že údaje o uživatelích budou chráněny. Do konce roku 2022 více než 1 milion organizací jmenuje inspektora ochrany údajů, který bude držet krok s poptávkou zákazníků po bezpečnosti.

Většina lidí se těšila na konec náročného roku 2020, ale s novým rokem přicházejí také nové výzvy a nové neznámé. I když spousta z nás napjatě čeká, až zjistí, co pro nás rok 2021 chystá, alespoň víme, co můžeme očekávat u trendů ochrany údajů v novém roce.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.