Domácí Wi-Fi – 5 věcí, které zkontrolovat

zabezpečení wifi

Každý den je dnem počítačové bezpečnosti, ale 30. listopad je oficiálně Dnem počítačové bezpečnosti, který má zvýšit povědomí o otázkách bezpečnosti na internetu a podpořit osvědčené postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Dny, jako je tento, jsou připomenutím toho, aby se udělalo pár bezpečnostních kontrol navíc. S ohledem na to, zde je několik tipů od podpůrného týmu společnosti Sophos, jak zabezpečit svou Wi-Fi síť doma.

Mnoho lidí si myslí, že „žádný hacker by neměl zájem o mou domácí síť.

Ale každý má něco, co je cenné pro útočníky: osobní informace, bankovní údaje, finanční údaje, možná i webovou kameru, která by mohla dát zločincům vědět, když nejste doma.

A pokud pracujete z domova, stojí za to si připomenout, že pro zkušeného útočníka je to jen skok přes síť z vašeho osobního počítače nebo připojeného zařízení do vašeho pracovního notebooku, a případně odtud do celé firemní sítě.

1. Mít vždy aktuální verzi

Ověřte si, kdy byl váš firmware naposledy aktualizován. Pokud není aktuální, bez prodlení ho aktualizujte.

Nastavte zařízení tak, aby tam, kde je to možné byla automaticky instalována aktualizace. Pokud zjistíte, že nemůžete aktualizovat (například pokud výrobce již neposkytuje podporu), zvažte přechod na zařízení, které je správně podporováno.

2. Zkontrolujte nastavení šifrování

Doporučujeme použít alespoň WPA2-PSK (AES) šifrování, známé také jako WPA2-CCMP. (PSK je zkratka pro Pre-Shared Key, což je heslo, které v první řadě potřebujete pro připojení k síti.)

WPA2 byl poprvé ratifikován Wi-Fi aliancí v roce 2004. Pokud router, který používáte, nepodporuje WPA2, přejděte na novější model.

Nikdy nepoužívejte WEP, zkráceně Wired Equivalent Privacy, protože šifrovací systém, který používá, byl před mnoha lety zcela prolomen – poskytuje pouze falešný pocit bezpečí.

3. Vyberte správné heslo

Vyberte správné heslo pro vaši Wi-Fi síť.

Je lákavé používat krátké a jednoduché heslo, protože je snadno zapamatovatelné a je snadné ho psát na zařízeních, jako jsou telefony, nebo ho nadiktovat přátelům, kteří se chtějí připojit k vaší síti během návštěvy.

Ale jednoduché heslo usnadňuje připojení i lidem, které jste do své sítě nepozvali. Stačí ho zadat jen jednou, takže trocha dalších potíží s vkládáním hesla v první řadě stojí za to, aby bylo pro ostatní těžší heslo v budoucnu uhodnout.

Nezapomeňte také, že pokud jste povolili hostovi přístup k vaší síti, ale pak se rozhodnete, že nechcete, aby se dále připojovali, budete muset změnit heslo, aby se do ní nedostali.

4. Zkontrolujte, kdo je ve vaší síti

Vyplatí se zjistit, která zařízení se v poslední době dostala do vaší Wi-Fi sítě. Mnoho směrovačů má na svých stránkách správy, obvykle přístupných přes váš prohlížeč, možnost, která vám ukáže, která zařízení se v poslední době připojila.

Jsou na internetu nějaké nepoctivé počítače? Možná je teenager od vedle stále spojený z jejich posledního hlídání? Existují nějaká domácí zařízení, jako jsou webové kamery nebo dětské monitory, na které jste zapomněli nebo si mysleli, že jste je vypnuli?

Pokud k síti přistupují zařízení, která by neměla, odpojte je. Změna hesla Wi-Fi zastaví automatické zprovoznění všech nechtěných zařízení.

5. Prohlédněte si zařízení IoT

IoT věcí je zkratka pro internet věcí a odkazuje na zařízení, která dříve sama o sobě počítačem nebyla, jako jsou webové kamery, chytré reproduktory a domovní zvonky, ale která se nyní sama připojují k vaší Wi-Fi síti a pracují nezávisle.

Každý den je dnem počítačové bezpečnosti

Dobrá počítačová bezpečnost je samozřejmě něco, co musíme brát vážně každý den, nejen 30. listopadu.

To znamená, že stojí za to využít tento den jako výzvu k hlubšímu pohledu na vaše zabezpečení a zkontrolovat, že vše je tak, jak má být.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.