Den bezpečného internetu

Internet se stal součástí každodenního života. Měli bychom ale chránit sebe a své cenné osobní údaje, když jsme online. Stejně jako byste nejeli autem po dálnici bez zapnutého bezpečnostního pásu, neměli byste ani na digitální dálnici vyrazit bez správných bezpečnostních opatření, která vám zajistí bezpečnost při pohybu na internetu.

6. února, den bezpečnějšího internetu, je připomínkou toho, jak se na internetu chránit. Zvlášť důležitá jsou silná hesla, aby se zabránilo krádežím pověření, které se používají k pronikání do firemních sítí a zvyšování oprávnění za účelem krádeže dat a nakonec i útoků, jako je ransomware. Christopher Budd, ředitel výzkumu hrozeb společnosti Sophos X-Ops, říká:

(Zdroj: https://news.sophos.com/en-us/2024/02/06/safer-internet-day-is-as-important-as-ever/)

"Přestože všichni hesla nesnášíme a víme, že jsou otravná, jsou stále důležitá. I dnes se setkáváme s kompromitací velkých společností kvůli špatné správě hesel z jejich strany nebo ze strany jejich zaměstnanců. Používání jedinečných hesel pro každý web (nebo alespoň pro každý důležitý web) je stále jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro své zabezpečení. Kromě používání jedinečných hesel je klíčovým krokem k zabezpečení důležitých účtů a informací používání aplikace pro vícefaktorové ověřování."

Christopher Budd, ředitel výzkumu hrozeb společnosti Sophos X-Ops

V první polovině roku 2023 byly kompromitované přihlašovací údaje nejčastější příčinou útoků. Kyberzločinci zneužili ukradené přihlašovací údaje, aby se dostali do firemní sítě, ve více než polovině (56 %) napravovaných útoků, což je 26% skok oproti roku 2022.

„Nejlepší způsob, jak ochránit svá data a informace, je v první řadě je neposkytovat. To, že vás web požádá o vaše narozeniny, neznamená, že je potřebuje, ani že na ně nemá nárok. Jednoduše řečeno, pokud stránka nebo služba vaše údaje nemá, nemůže je ztratit, omylem zveřejnit ani jí nemohou být odcizeny“ říká Budd.

Dodržování těchto základních kroků kybernetické hygieny, tedy silných hesel a neprozrazování údajů na prvním místě, vám pomůže udržet si větší bezpečnost na internetu.

Mezi další tipy, jak být na internetu ještě bezpečnější, patří také:

  • Při klikání na odkazy buďte opatrní
  • Udržujte všechny aplikace, přístroje a zařízení aktualizované.
  • Investujte do kvalitního bezpečnostního softwaru
  • Všechna nevyžádaná sdělení (e-maily, telefonáty, zprávy) považujte za podezřelá.
Máte další otázky, nebo chcete připravit řešení na míru?

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.