Co odhalil průzkum o přístupu k ochraně dat – část první

 

Poškozené soubory, bezmyšlenkovitě převrhnuté kávy, zálohování sto let starých dat. Ztráta dat – od všedních událostí až po ty dramatické – může mít dopad na celou firmu. Proto se společnost Arcserve pustila do rozsáhlého výzkumu a zjišťovala, jak společnosti přistupují k ochraně dat, jaká jsou slabá místa v zabezpečení a jak celkově předchází možnosti poškození a ztrátě dat.

 

Cena za ztrátu dat

9 procent respondentů uvádí, že ztráta dat by stála jejich společnost minimálně 25000 $ a většina z nich dodává, že by se jednalo i o částku vyšší než 50000 $.

 

Znepokojivé odhalení byl především fakt, že 50 % dotazovaných administrátorů neumělo odhadnout náklady při případné ztrátě dat. Taková cena se samozřejmě odvíjí nejen od ceny samotných dat, ale také od ztracených zakázek a příležitostí během obnovy. Nesmíme ale také zapomenout na:

– práci spojenou s obnovou
– poškození jména společnosti a vlivu na budoucí příležitosti

Stručně řečeno – mnoho organizací podceňuje skutečné náklady ztráty dat a jejich prostředí tento přístup jen potvrzuje. Přesto můžeme s jistotou říci, že náklady na prevenci ztráty dat jsou vždy nižší než skutečná cena ztráty.

Spokojenost s RPO a RTO

Pouze 41 % administrátorů z různých průmyslových odvětví i velikostí společnosti uvedlo, že jsou naprosto spokojeni s jejich RPO (recovery point objective – bod poslední zálohy pro obnovu dat) a RTO (recovery time objective – čas potřebný k obnovení dat). Toto zjištění je přinejmenším znepokojivé, bohužel nás ale nepřekvapilo.

Většina společností prostě nemá čas ani prostředky na otestování disaster recovery plánu (plán obnovení dat po havárii), a proto nemohou být spokojeni s něčím, co není možné změřit a otestovat.

Správa dat v komplexním prostředí

V dnešní době už asi nikoho nepřekvapí, že virtualizace zastává v IT významnou roli. Z výzkumu vyplívá, že pouze 5 % respondentů nespravuje kombinaci fyzických a virtuálních serverů.

K zamyšlení ovšem je, že 46 % administrátorů uvádí, že používají zabezpečení pro fyzické a pro virtuální servery od jiných výrobců. Administrátoři se také shodují, že zabezpečení fyzických i virtuálních serverů pro ně představovuje velkou výzvu.

 

Jaké jsou výhody zabezpečení od různých výrobců?

– dosažení komplexního pokrytí
– přizpůsobené přístupy nabízející potenciál pro rychlejší a přesnější zálohování
– administrátoři mohou mít větší kontrolu nad procesy

Nevýhody

– více licencí, vyšší pořizovací náklady a dražší podpora
– složitost a nesouvislost mezi jednotlivými řešení
– potřeba více školení a vzdělávání pro administrátory
– více proměnných při obnově dat

V příští části se podíváme na témata obnovy licencí, situace, při kterých může dojít ke ztrátě dat, a jak můžete svá data efektivně chránit.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.