Co odhalil průzkum o přístupu k ochraně dat – část druhá

 

první části série článku o ochraně dat jsme se podívali na hodnotu ztráty dat i na spokojenost administrátorů se svými systémy. Dnes se všeobecně zaměřím na rizika a prevenci ztráty či poškození dat.

Obnova licencí po vypršení platnosti

Průzkum ukázal, že pouze 43 procent administrátorů plánuje obnovit licence pro zálohování stanic a serverů po vypršení jejich podpory.

Jaké uvádějí důvody?

• Stávající řešení neposkytuje dostatečnou podporu jejich rostoucí architektuře.
• Zákaznická podpora je neefektivní, nebo příliš pasivní.
• Licencování je nepřehledné a drahé.
• Cítí se pod příliš velkým obchodním tlakem od výrobce řešení.
• Změna ve vedení společnosti je nutí měnit bezpečnostní politiky.
• Na trhu se objevil jiný produkt s novými funkcemi.

A na závěr to nejdůležitější: administrátorům se v kritické situaci nepodařilo obnovit data.

Rizika ztráty dat

Většina administrátorů a managarů si myslí, že: „Nám se to stát nemůže.“. Ve skutečnosti ale může, a to častěji, než bychom si chtěli přiznat. Před pár měsíci například napadl systémy jednoho Arcserve zákazníka virus CryptoLocker. Naštěstí měla společnost všechna data zálohovaná, a nedošlo tak k žádné katastrofě. Spousta společností ale ochranu dat podceňuje, a pak jen bezmocně přihlíží jejich poškození nebo ztrátě.

Ve finále je jedno, zda dojde ke ztrátě dat kvůli malware, přírodní katastrofě, selhání hardware nebo lidské chybě. Výsledek je téměř vždy stejný – společnost nemá přístup k datům a systémům, což narušuje chod celé firmy a způsobuje nemalé finanční ztráty.

 

Jak můžete zabránit ztrátě či poškození dat?

Stejně jako u mnoha jiných oblastí naše rada zní: rozmanitost. Ptáte se, jak souvisí s ochranou dat? Jednoduše. Jde o doporučení zálohovat svá data na různých místech a nodech. Tedy například:

• zálohování na disk
• kopírování a replikace na sekundární disk
• přesun na pásku
• replikace dat mimo pracoviště a v cloudu
• migrace dat do dlouhodobějších archivních míst atd.

Tento postup vám zajistí přístup k virtuálnímu i fyzickému obsahu, a umožní vám rychlou obnovu poškozených či ztracených dat. Samozřejmě záleží i na správném vyvážení. Proto je potřeba myslet u backup řešení na jednoduchost implementace a snadnou správu.

V další části článku se dozvíte, co byste měli zvážit při výběru správného řešení pro ochranu dat, a jestli se opravdu takové řešení hodí právě pro Vaši společnost.

Neváhejte se na nás obracet se svými dotazy v diskuzi pod článkem, nebo na našem online chatu.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.