Co je to mapování sítě a proč je důležité?

Mapa sítě vám umožní vizualizovat vaši síť a vše, co s ní souvisí. Pomocí modulu aktivního monitorování systému mapování můžete sledovat změny v síti v reálném čase. Mapa sítě vizuálně znázorňuje každé zařízení, které je aktuálně připojeno k vaší síti. Můžete analyzovat a prohlížet síť, kontrolovat chyby připojení a vytahovat podrobnosti, které vám usnadní analýzu příčin problému. 

Většina nástrojů pro mapování sítě automaticky generuje mapy na základě pravidelného skenování, takže vizualizace sítě je pravidelně aktualizována. Některé programy dokonce umožňují přizpůsobit vzhled mapy, takže máte kontrolu nad tím, jak má mapa vypadat.

V závislosti na použitém nástroji vás mohou síťové mapy upozornit na problémy, jako je nadměrný provoz nebo výpadky sítí. Některé nástroje pro mapování mají automatizační funkce, které okamžitě řeší zjištěné problémy.

Zobrazení zařízení v síti vám umožní vidět případné problémy hned, jak se objeví. Díky mapování sítě nemusíte pouze předpokládat, kde by k problémům mohlo docházet. Můžete napřímo pozorovat, odkud problém pochází, což vám umožní rychle a efektivně se s ním vypořádat.

(Zdroj: https://www.whatsupgold.com/blog/what-network-mapping-what-good-for)

Mapování jednotlivých zařízení

Když se vyskytne problém, síťoví profesionálové potřebují vědět, co přesně je třeba opravit. Pokud selžou zařízení nebo služby závislé na jiném síťovém prvku, například na switchi, není to služba, která potřebuje pozornost, ale právě switch. Řešení WhatsUp Gold naštěstí tyto závislosti zjišťuje a mapuje. IT oddělení je tak upozorněno na problémy se switchem a není tak zahlceno upozorněními na závislá zařízení a služby.

Vizualiace šířky pásma pomocí "tepelných map"

Řešení WhatsUp Gold dokáže měřit využití šířky pásma a zobrazit ji pomocí „tepelné mapy“ s přesným stavem spojení mezi síťovými zařízeními. IT oddělení může vizualizovat, které spoje rozhraní jsou dobré (zelené), přetížené (žluté) nebo se blíží svému limitu (červené). IT oddělení tak vidí přetížení sítě jedním rychlým pohledem.

Mapa bezdrátového a virtuálního prostředí

Bezdrátová zařízení, access pointy a virtuální a cloudové servery postupně přibývají. Řešení WhatsUp Gold naštěstí dokáže automaticky vytvářet dynamické bezdrátové mapy všech vašich přístupových bodů a SSID. Tyto mapy také zobrazují vztah mezi kabelovými a bezdrátovými sítěmi. Mezitím řešení vytváří také dynamické mapy vaší virtuální infrastruktury, například Hyper-V a VMware, které zobrazují hostitele a hosty, vztahy mezi nimi, clustery a stavy.

Chci vyzkoušet zdarma

Vyzkoušejte přehledný monitoring ve vašem vlastním prostředí. Stáhněte si nezávazně 30denní zkušební verzi.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.