Co je to dark web?

O kybernetické kriminalitě se dnes moc nedozvíte, pokud neznáte „dark web“.

Tento termín je často používán s metaforickým významem dark jako temnoty k popisu těch částí internetu, které jsou nezákonné, a jsou často součástí velmi závažných trestných činů.

Nejedná se však jen o webové stránky, na kterých lze například nakupovat a prodávat nelegální drogy, ale také o mnohem závažnější zločiny, jako je zneužívání dětí, terorismus a vraždy.

Někdy je však tento termín používán v doslovném smyslu dark jako tmy, k popisu těch částí webu, kde je směr síťového provozu skutečně neviditelný a absolutně nevysledovatelný, takže je „tmavý“ ve smyslu neosvětlený.

Tedy „dark“ jako nezákonné nebo špatné.

Můžete procházet web, aniž byste museli příliš přemýšlet o tom, zda je váš pohyb monitorován, či analyzován jakýmkoliv způsobem pro marketingové účely, nebo uložen do obrovského logu vaším ISP  k jakýmkoliv jiným účelům.

Jednoduše řečeno: být zároveň skrytý i anonymní online by chtěl každý uživatel internetu.

To, že používáte dark web technologii, jako je například prohlížeč Tor k online připojení, abyste se vyhnuli sledování neznamená, že byste byli zločinci, nebo že máte zlé úmysly. Na druhou stranu dark web přitahuje ty, kteří chtějí být anonymní a nevysledovatelní, protože mají zlé úmysly a chtějí, aby jejich webové servery nebyly odhaleny.

Ne všechny stránky na dark webu jsou tajné, některé jsou dokonce i veřejně známé, například obchod s drogami.

Co se nedá jednoduše dohledat je seznam těch, kdo a kdy tam přistupují, stejně tak, jako kde jsou stránky fyzicky uloženy, takže provoz se nedá snadno zablokovat.

Tým Sophos Naked Security zodpověděl doplňující otázky v tomto videu.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.