Co je to Cloud Backup a jak funguje?

V dnešním datovém prostředí může každá minuta výpadku stát vaši organizaci až desítky tisíc korun. Pokud tento výpadek způsobí ransomware nebo jiný kybernetickým útok, může vás to dokonce stát i zákazníky.

Jakékoliv výpadky mohou mít velký dopad na obrat, produktivitu zaměstnanců a reputaci společnosti. Bez záložní strategie by náklady na ztrátu citlivých dat mohly poškodit, nebo dokonce úplně zničit vaše podnikání.

Společnosti se stále více orientují na zálohování formou služby (BaaS), která pomáhají předcházet ztrátě dat ukládáním záložních kopií do cloudu. BaaS poskytuje rychlý a účinný způsob, jak obnovit data v případě katastrofy nebo neplánovaného výpadku.

Rozdíl mezi Cloud Backup a Cloud Storage

Ačkoli to může znít stejně, zálohování do cloudu (Cloud Backup) není totéž jako cloudové úložiště (Cloud Storage).

Cloudové úložiště umožňuje umístit soubory do centrálního cloudového úložiště, takže jsou snadno přístupné a sdílené. Cloudové úložiště však nenabízí stejnou úroveň ochrany, jakou získáte cloudovým zálohováním.

Cloudové úložiště vyžaduje ruční přesun aktualizovaných souborů do úložiště. Můžete zapnout Synchronizaci souborů, abyste zajistili častější přesun aktualizovaných souborů, ale pokud je soubor odstraněn nebo infikován malware, je odstraněn nebo infikován i v úložišti.

Cloud Backup oproti tomu neustále vytváří kopie vašich souborů a aktualizací. Takže pokud se například váš systém nakazí ransomware, cloud backup nabízí verzi souborů, takže můžete obnovit své soubory čistou kopií z doby před útokem.

Výhody Cloud Backup

Cloudové zálohování nabízí několik výhod oproti tradičnímu zálohování. Pokud jsou zálohy v cloudu, jsou přístupné na vyžádání z jakéhokoli zařízení s připojením k internetu. Data jsou uložena v cloudu, který chrání vaše zálohy před lokálními hrozbami, jako je požár a jiné přírodní katastrofy.

Některé ransomware specificky cílí na záložní soubory. Při zálohování do cloudu jsou vaše soubory odděleny od firemní sítě, takže v případě útoku je záloha mimo ohrožení a můžete rychle obnovit data, jakmile je hrozba neutralizována.

Kromě bezpečnostních výhod cloudového úložiště existuje několik praktických důvodů, proč zálohy přesunout mimo web. Cloudové zálohování nevyžaduje nákup, ukládání a údržbu fyzického hardwaru, takže ušetříte peníze za skladování a náklady na infrastrukturu.

Zálohování do cloudu také poskytuje větší flexibilitu, protože platíte pouze za zdroje, které používáte, a můžete rychle a snadno zvyšovat nebo snižovat podle potřeby, abyste zvládli výkyvy v pracovní zátěži.

Jak Cloud Backup funguje?

Je ti celkem jednoduchý proces.

1. krok výběr řešení

První, co musíte udělat, je vybrat cloudovou zálohovací službu, která vyhovuje konkrétním potřebám vaší organizace. Je třeba vzít v úvahu váš typ prostředí (např. cloud, on-premise, hybridní cloud), jak bezpečné řešení je (nabízí také kybernetickou bezpečnost?), úroveň škálovatelnosti, kterou nabízí, a snadné zotavení ze zálohy po katastrofě.

2. krok konfigurace

Jakmile vyberete cloudové zálohovací řešení, budete ho muset nakonfigurovat tak, aby splňovalo vaše požadavky na zálohování (např. jak často chcete zálohovat, vyhovět RTO a RPO).

Dále vyberte servery, soubory, složky a aplikace, které chcete zálohovat. Rozpočtová omezení mohou vyžadovat, abyste upřednostnili, co a kdy zálohujete, takže mějte toto na paměti, až budete přecházet k poslednímu kroku

3. krok plán zálohování

Naplánujte zálohy tak, aby kopie vašich dat, dokumentů, aplikací a e-mailů byly pravidelně přetahovány do zabezpečeného, zašifrovaného cloudového úložiště.

Proč potřebujete Cloud Backup pro SaaS?

Miliony organizací po celém světě spoléhají na Microsoft Office 365 nebo jiný software jako platformu služby (SaaS), která využívá model sdílené odpovědnosti za data. Pokud je jedním z nich ten váš, zálohování cloudu je nutností.

Jako příklad použijte Microsoft, Office 365 není dodáván se záložními a obnovovacími funkcemi. Je na každém uživateli, aby si vytvořil vlastní záchrannou síť.

Investice do cloudového zálohování pro vaše SaaS řešení pokrývá několik základních funkcí ochrany dat:

Data Recovery

Pokud nespokojení zaměstnanci zákeřně smažou e-maily, je zálohování cloudu připraveno a čeká na obnovení e-mailu a navrácení obchodní komunikace do normálu.

Bezpečnost a obnova

Odvětví, jako je zdravotnictví, musí mít údaje o pacientech vždy zabezpečené, ale přístupné oprávněným uživatelům. Výpadky nepřipadají v úvahu, když jde o zdraví a životy. Navíc vaše organizace může být zasažena značnými pokutami za nedodržování předpisů. Cloudové zálohování znamená, že vaše data jsou zabezpečená a snadno obnovitelná.

Bezpečnost

Dnešní cloud se zaměřuje na to, aby byla data zabezpečena proti rostoucímu počtu kybernetických hrozeb i nepředvídatelným katastrofám.

Ochrana odpovědnosti

Pokud dojde ke ztrátě nebo odcizení citlivých uživatelských dat, může být vaše organizace odpovědná, a to až do výše  milionů korun na pokutách, právních poplatcích, vyrovnáních a sledování identity. Platformy SaaS jako Microsoft Office 365 jsou atraktivním cílem pro kyberzločince, což z cloudového zálohování činí chytrou investici.

Arcserve UDP

Unified Data Protection (UDP) spojuje nejnovější technologie zálohování, replikace a vysoké dostupnosti v jediné konzoli s intuitivním ovládáním. Architektura nové generace nabízí bezkonkurenční jednoduchost použití při zachování širokého spektra funkcionalit.

  • Předejděte ztrátě dat
  • Minimalizujte čas výpadku
  • Spravujte data dle právních předpisů

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.