Co je monitoring sítě a proč ho používat

Monitoring sítě je důležitou součástí bezpečnostní architektury a portfolia vrstveného zabezpečení. Monitorovací řešení umí sledovat celou síť i související prostředky, shromažďuje data a odhaluje problémy, a to jak hrozící, tak ty, které již ovlivňují výkon nebo dostupnost. O těchto problémech informuje IT oddělení prostřednictvím výstrah.

Monitorování sítě je řešení, které má zjednodušit život IT profesionálům tím, že je upozorní na problémy dříve, než je uživatelé nahlásí. Další výhodou je snížení nákladů a zabránění ztrátám příjmů v důsledku výpadků systému.

monitoring sítě

Kdo potřebuje monitoring sítě

Všichni. Ať už jste malá nebo střední firma, velký podnik, univerzita nebo nemocnice. Každý, kdo je denně závislý na IT systémech, může mít z řešení pro monitorování sítě prospěch. A nejde jen o majitele firem – kladný vliv to má i na zákazníky.

Pokud odvádíte dobrou práci v oblasti monitorování, všechny vaše systémy budou mít méně výpadků a vaši zákazníci nebudou mít negativní zkušenosti s tím, že se snaží přejít na vaše webové stránky a ty se nenačítají – což je jen jeden z mnoha příkladů negativních důsledků, kterým vám monitorování sítě může pomoci předejít.

Proč je potřeba monitoring sítě

Monitorování sítě je nezbytností pro každou firmu, která při svém každodenním provozu využívá síťové technologie, čemuž se nevyhne ani nejmenší společnost. Síť a související aplikační prostředky nejsou pro vaši firmu pouze kritické, ale nepostradatelné. Když některá z nich přestane fungovat – přestane fungovat i vaše firma. Když se objeví problém a část vaší sítě nebo kritické aplikace dojde k výpadku, je již pozdě. Ke škodám již došlo. Správně prováděné monitorování sítě proaktivně vyhledává problémy dříve, než přerostou ve výpadky a umožňuje vám je vyřešit dříve, než dojde ke ztrátě obchodu, rozčilení zaměstnanců a ztrátě důvěry zákazníků.

Stručně řečeno, běžné monitorování sítě je především o dostupnosti a výkonu. Monitoring sítě vám jednoduše řečeno umožní vidět stav vašich systémů v reálném čase.

Nejčastější důvody pro nasazení monitoringu sítě

  • Rychlá diagnostika problémů
  • Aktivní řešení nedostatků
  • Sledování a rozdělování zdrojů
  • Efektivní plánování změn a upgradů
  • Snadné reportování
  • Jistota, že vaše systémy správně fungují
  • Zajištění provozuschopnosti
monitoring sítě

Jak na efektní monitoring sítě

Povyšte vaše zabezpečení a získejte kompletní přehled o vaší IT infrastruktuře.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.