Jedna z nejlepších věcí, které můžete pro svou síť udělat, je vědět, co se uvnitř děje. Získejte kompletní přehled díky řešení pro monitorování sítě. Pouhé monitorování sítě však není totéž jako úplné využití všech výhod, které získáte při dodržování ověřených best practices (ověřených postupů).

Zde vám přinášíme 8 nejdůležitějších ověřených postupů pro správné monitorování sítě:

1. Sjednoťte řešení pro monitorování

Pokud máte několik systémů monitorování sítě, pravděpodobně trpíte přetížením správy. Eliminujte náklady a mějte jen jedno řešení. Mít jeden zdroj, který je přístupný celému týmu, je klíčové pro dlouhodobý úspěch vaší organizace. Pokud tým používá jeden nástroj, administrátoři a váš aplikační tým jiný, pak dojde ke konfliktu. Jedno řešení = snížení nákladů.

2. Kde všude by mělo být řešení monitorování sítě?

Kde byste měli nasadit řešení pro monitorování sítě? Základním pravidlem je, že dokud může monitorovací systém efektivně přistupovat k systémům, které má spravovat, je jedno, kde je nasazený. Monitorování sítě můžete nasadit v prostředí AmazonAWS (Amazon Web Services), MicrosoftAzure nebo jiných cloudových prostředích. V menších firmách můžete dokonce monitorovat síť na systému umístěném pod svým stolem nebo na notebooku.

Nejlepší je nasadit své monitorovací řešení na místě, které jej činí dostupným a zároveň má dosah na všechny systémy, které chcete monitorovat.

3. Mějte přehled o všech zařízeních

Obecně byste měli mít přehled, zda je každé zařízení dostupné a funkční, abyste předešli výpadku, který způsobí finanční ztráty a zaměstnanci nebudou moci pracovat.

Tak například když váš router selže a nikdo se nemůže připojit. Tím přicházíte o peníze, protože nemůžete zpracovávat platby, ani vykonávat jiné potřebné funkce.

Neexistuje žádná konkrétní odpověď na to, co přesně monitorovat, protože každé prostředí je jiné. Ale obecně byste měli sledovat vše, co by mohlo ovlivnit dostupnost i výkon systému, jako jsou switche, routery a další síťová zařízení.

Síť zahrnuje web, který můžete chtít monitorovat. Vaše aplikace také běží skrz síť a mohou být efektivně monitorovány pomocí vašeho řešení pro monitorování sítě.

4. Nejlepší postupy pro nastavení upozornění – méně je někdy více

Příkladem je zákazník, který měl u svého řešení každé dvě minuty opakování stejných akcí. Když byl systém nedostupný, dostali e-mailové upozornění – i když byl nefunkční pouze minutu. Každé dvě minuty poté nástroj pro monitorování sítě opakovaně posílal e-maily. Všichni si na to zvykli si tak, že začali varování ignorovat.

Je dobré zajistit, aby upozornění přicházely pouze v případě, když se někdo musí přihlásit a něco udělat. Pokud dorazí emailové upozornění z monitorovacího systému a nikdo nemusí provést žádnou akci, jedná se pouze o spam a měli byste překonfigurovat systém.

5. Upozornění by se měla změnit na akci

Vezměte si využití CPU, zejména ve virtuálním prostředí. Mnoho lidí chce upozornit, pokud využití procesoru překročí 90 % po dobu 30 minut. Jenže málokdo ví, že je to normální pro dobře navrženou infrastrukturu. Pokud jste upozorněni na hranici 90 %, tak se přihlásíte a provedete ručně něco jako zastavení procesu, abyste uvolnili CPU.

Doporučujeme nastavit upozornění a nabídnout akci, kterou byste měli jako uživatel provést v případě, že CPU běží na 99 % nebo více po dobu 30 minut.

Osvědčeným postupem, pokud jde o akce je zajistit, abyste byli informováni pouze tehdy, když můžete skutečně něco udělat.

I bez výstrah se stále shromažďují klíčové informace, které získáte, když se podíváte na řídicí panely nebo hlášení pro monitorování vaší sítě. Nejde tedy pouze o odesílání upozornění, že musíte okamžitě něco udělat, a když to neuděláte, hrozí nějaké nebezpečí.

6. Doporučené postupy pro reporty

Nejprve musíte definovat, jaké jsou vaše požadavky, jak často zprávy potřebujete a co chcete, aby obsahovaly. Jedním z nejčastějších případů použití je hlášení doby provozu za uplynulý měsíc a jeho odeslání vedení.

Někdo se denně informuje o využití šířky pásma sítě, což jim poskytuje bližší pohled na jejich výkon, a to umožňuje snadno odhalit cokoliv, co je mimo očekávání. Jiní chtějí každý den vidět podrobnosti o využití místa na disku.

7. Seznamte se s plánováním

Co umožňuje reporting? S řešením WhatsUpGold můžete dokonce vyhledat název sestavy. Nemusíte ani vědět, jak ji v rozhraní procházet. K dispozici je malá lupa, na kterou kliknete pro více informací. Můžete prohledávat CPU, a to vám ukáže CPU sestavy atd.

Reporty mohou mít také různé úrovně podrobností. Zaměstnanec, který má na starosti síť by dostával podrobnější zprávy, které by dávaly informace o celkovém stavu a zdraví sítě.

Tyto zprávy, zvláště ty historické, pomáhají řídit budoucí architekturu sítě. Zjistíte, kde se vaše společnost aktuálně nachází, o kolik vzrůstá, a podle toho plánovat zvýšení kapacity.

Šířka pásma je klíčovou oblastí, kterou byste měli sledovat. Díky monitorování šířky pásma se dozvíte o pomalejším připojení, nebo že nějaký starší server postupně zpomaluje a odchází.

8. Vytvoření měřítka monitorování sítě

Pro WhatsUpGold jsou k dispozici různé edice a možnosti nasazení. Pro většinu společností je jediný server WhatsUpGold vše, co potřebují. Pro větší podniky je k dispozici možnost nasazení více serverů WhatsUpGold v distribuované architektuře. Díky škálovatelnosti v rozhraní je možné škálovat až 100 000 monitorů.

Network Monitoring for Dummies vám pomůže rozpoznat osvědčené postupy pro monitorování a správu sítě vaší organizace, jak na základy monitorování sítě, definici výstrah, akcí a mnoho dalšího.

Chci vyzkoušet zdarma

Vyzkoušejte přehledný monitoring ve vašem vlastním prostředí. Stáhněte si nezávazně 30denní zkušební verzi.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.