Proč je důležitá ochrana proti ransomware?

Když se poprvé objevil ransomware, útočníci ho masivně užívali a útočili na počítače bez jakékoliv strategie. Dnešní útoky jsou více sofistikované a řídí se heslem získej více za méně, takže útočí na velké firmy s větším kapitálem.

  • Kvůli globální pandemii je hrozba ransomware stále vyšší. Google data během pandemie ukazují 350% nárůst v počtu podvodných stránek, a hlavním cílem útoků jsou nemocnice.

Na konci roku 2019 byly nejvíce postihnuty tyto sektory:

  • Profesní služby
  • Zdravotnictví
  • Software služby
  • Veřejný sektor
  • Služby pro koncové zákazníky

Proč jsou ransomware útoky pro firmy tolik zničující?

Abychom pochopili, co je pro velké firmy v sázce, vzpomeňme si na nedávné útoky na korporace Canon a Garmin.

První jmenovaná korporace, společnost Garmin, v červnu v důsledku ransomware útoků zažila celosvětový výpadek. Garmin nakonec získal klíč k odšifrování, což znamená, že nejspíš zaplatili 10 milionů dolarů WastedLocker.

Na konci července byla společnost Canon napadena ransomware útokem, který vyústil v krádež 10TB dat. Ačkoliv se neví, jestli společnost zaplatila výkupné, můžeme s jistotou říct, že ztráta dat bude společnost stát miliony, možná i více.

5 důvodů proč je ochrana proti ransomware důležitá pro všechny firmy

1. Cena nápravy

Průměrná částka potřebná pro napravení škod po útoku ransomware je 84 000 $, včetně nahrazení hardware, výpadku a ztráty produktivity.

2. Ztráta jistoty zákazníků

Pokud vám zákazník nevěří, že bezpečně ochráníte jeho data, nebude s vámi chtít spolupracovat.

3. Ztráta dat

Vyčíslit hodnotu ztracených dat je velice obtížné. Ale pokud o data přijdete a nemáte zálohu, nebo plán v případě nehody, vaše firma se nemusí už nikdy vzpamatovat.

4. Nechráněná data

Ransomware útoky poslední dobou uplatňují ještě nebezpečnější postup. Někteří ransomware útočníci vám nejen zašifrují data, ale také je umístí na internet, kde je může vidět veřejnost.

5. Ztráta produktivity

Pokud ransomware zničí váš systém, zaměstnanci nemohou pracovat a společnost nemůže prodávat produkty a služby, tehdy ztrácíte peníze každou minutou.

Mít správnou ransomware ochranu může pomoci předejít všemu, co jsme tu zmínili.

Společnosti Arcserve a Sophos řešení nabízí plně zabudovanou ochranu systému, aby ochránili data vaší firmy proti kyberútokům a zálohování s disaster recovery.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.