4 tipy, jak vylepšit kyberbezpečnost

1. Používejte silná hesla

Krádeže hesel jsou stále oblíbeným způsobem, jakým zločinci získávají neoprávněný přístup. Výběr silného a složitého hesla hackerům ztíží jeho uhodnutí. Zvažte také použití správce hesel, který dokáže hesla ukládat, generovat a dokonce i používat a usnadňuje vám mít pro každý účet jiné heslo.

2. Zapněte vícefaktorovou autentizaci (MFA)

MFA je bezpečnostní opatření, které vyžaduje pro udělení přístupu další doklad totožnosti, nejen heslo. Mezi další doklady totožnosti může patřit jednorázový přístupový kód, rozpoznání obličeje nebo otisk prstu, které je pro hackery mnohem obtížnější zkopírovat. To zabrání neoprávněným osobám v přístupu do vašich systémů a k datům.

3. Rozpoznejte a nahlašujte phishingové útoky

Začátkem letošního roku si společnost Sophos nechala zpracovat nezávislý průzkum mezi 3 000 IT profesionály, který zjišťoval jejich zkušenosti v první kybernetické linii. Z něj vyplynulo, že e-mail je hlavní příčinou 30 % ransomwarových útoků a že phishing je na druhém místě v jejich seznamu hlavních bezpečnostních problémů pro rok 2023.

Cílem phishingových e-mailů je dostat z vás citlivé informace nebo provést něco, co útočníkům pomůže.

Více se dozvíte v našem e-booku Efektivní ochrana proti phishingovým útokům.

Najdete v něm 10 znaků, jak odhalit phishing, jak tyto útoky fungují a jak se efektivně bránit. 

4. Aktualizujte pravidelně software

Zneužití zranitelností bylo hlavní příčinou kybernetických incidentů, které společnost Sophos vyšetřovala v roce 2022. Udržování aktualizací  snižuje zranitelnost softwaru vůči zneužití. Aktualizace také přidávají nové a vylepšené funkce a zvyšují celkový výkon softwaru. 

Máte další otázky, nebo chcete připravit řešení na míru?

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.