10 tipů, jak bezpečně nakupovat online

Nákupní sezóna je tu. Nakupování online může být pohodlné a efektivní, ale jako každá činnost s sebou nese určitá rizika. Těchto 10 rad vám pomůže zachovat soukromí a bezpečnost, abyste mohli nakupovat v klidu a bez obav. 

1. Používejte blokátor reklam

Reklamy sledují každý váš pohyb a shromažďují informace o vašich zvycích. Jsou také hlavním zdrojem škodlivých odkazů a klamavého obsahu na internetu. Prohlížení může být nejen bezpečnější, ale také rychlejší. Doporučujeme uBlock Origin a Ghostery.

2. Používejte soukromé prohlížení nebo režim inkognito

Abyste zabránili tomu, že vás vaše nákupní zvyky a zájmy budou sledovat z webu na web, měli byste povolit soukromé prohlížení (Firefox) nebo režim inkognito (Chrome). Tím zablokujete sledovací soubory cookie a pomůžete internetu zapomenout na vaše cesty.

3. Udělejte ze svého prohlížeče "chytrý prohlížeč soukromí"

Nadace Electronic Frontier Foundation (EFF) poskytuje rozšíření prohlížeče nazvané Privacy Badger, které je navrženo tak, aby automaticky provádělo všechna správná rozhodnutí při prohlížení a zároveň zachovávalo naše soukromí a blokovalo neviditelné sledovací zařízení.

4. Vyhněte se používání jednoho účtu ve více službách

Při přihlašování na stránky elektronického obchodu je často lákavé použít tlačítko „Přihlásit se přes Facebook“ nebo „Přihlásit se přes Google“. Vytvoření nového přihlašovacího jména sice zabere několik minut navíc, ale zajistí vám větší soukromí, protože s těmito technologickými giganty nesdílíte všechny stránky, na kterých nakupujete.

5. Používejte přihlášení pro hosty, pokud je k dispozici

Kromě toho, že vám mnohé webové stránky umožňují používat účet z jiných webových stránek, mají možnost použít přihlášení pro hosty namísto vytváření nového účtu. To je skvělá volba, pokud nepředpokládáte, že budete potřebovat technickou podporu nebo že budete obchodovat opakovaně. Méně hesel, méně osobních údajů, méně problémů v případě jejich napadení.

6. Neukládejte údaje o kartě

Mnoho e-shopů ukládá údaje o vaší kreditní kartě do vašeho profilu pro vaše „pohodlí“ (nebo v naději, že tam budete nakupovat znovu). Nemohou ztratit to, co nemají, proto vaši kreditní kartu neukládejte, pokud to není nezbytně nutné.

7. Používejte dočasná čísla karet

Mnoho finančních institucí nyní nabízí dočasná nebo jednorázová čísla kreditních karet. Můžete si otevřít aplikaci v telefonu nebo v prohlížeči a získat jednorázové číslo kreditní karty, které zabrání podvodům s kartami a sledování, když obchodníci sdílejí zpracovatele karet. Někdy je dokonce možné určit limit karty na dočasné číslo, abyste ještě více ochránili svůj účet.

8. Používejte kreditní, nikoli debetní kartu

Všichni si musíme dávat pozor na to, abychom během svátků příliš neutráceli, ale debetní kartu raději nechte doma. Kreditní karty poskytují podstatně větší ochranu proti podvodům na internetu a ve sporu máte silnější pozici. Můžete jednoduše nezaplatit účet a zároveň zpochybnit účtovanou částku, místo aby vám zločinci přímo sebrali těžce vydělanou hotovost z bankovního účtu.

9. Pozor na přímé zprávy přes sociální sítě/chatové aplikace

Díky moderní generativní technologii umělé inteligence je téměř triviální vytvořit celý falešný internetový obchod a nalákat lidi, aby s vámi sdíleli své osobní informace a platební údaje. Nejbezpečnější je nakupovat na zavedených stránkách nebo na těch, které vám osobně doporučí přátelé a rodina. Mnoho nevyžádaných zpráv vede ke shromažďování údajů nebo krádeži.

10. Neklikejte na nabídky v e-mailech, které vypadají příliš dobře nebo jsou od firem, u kterých nemáte účet

Může se jednat o podvodné e-maily, které vás chtějí nalákat na odkazy na falešné webové stránky.

Novinky ze světa kyberbezpečnosti na váš e-mail

Co je nového v oblasti IT security? Buďte v obraze. Jednou měsíčně vám pošleme to nejzajímavější o bezpečnosti firemních sítí a dat.

Přihlaste se k odběru newsletteru, ať vám neuniknou žádné tipy v oblasti zabezpečení dat. Jako dárek dostanete e-book.